Akademska zajednica u službi društva – Kakva treba biti javno i društveno odgovorna znanost?

Nasuprot tradicionalnom razumijevanju znanosti i sveučilišta kao prostora djelovanja elita, nova agenda za europska sveučilišta počiva na zahtjevu javne i odgovorne znanosti. Ona referira na potrebu snažnijeg povezivanja sa zajednicom, doprinos dobrobiti građana, kreiranje socijalnih inovacija i inovativnih ekosustava koji generiraju javno dobro.

Rijeka – Kakva treba biti javno i društveno odgovorna znanost? Na ovo pitanje, kao i brojna potpitanja, danas je pokušala dati odgovor 3. konferencija Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci. Neki od zaključaka, koje je iznjedrila rasprava, a sumirala rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, su: briga za mlade, kritičnost, istraživački etos i akademski integritet te otvorena znanost i društveni angažman znanstvenika.

– Danas smo s ovog mjesta poslali poruku kako sveučilišta ne smiju biti pasivne institucije, nego moraju progovarati o mnogim, ponekad i nepoželjnim temama i to sa znanstvenog stajališta, lišeni političke ili bilo kakve druge uvjetovanosti. Mnogo je govora danas bilo govora o tome koliko brige trebamo posvetiti mladima, našim studentima, ali i mladim znanstvenicima, koje moramo poučavati tome da su bitne zasluge i zdrava kompeticija. Moramo mladima slati jasnu poruku da nije nikada dopustivo ići prečicama nauštrb znanstvene istine. Poručujemo danas da je strah od nepoznatog i nedorečenog upravo onaj kojeg znanost razbija. Poručujemo i da dobar znanstvenik mora biti otvoren i prihvaćati i razumijevati i druge discipline. Svima nam mora biti cilj dobra znanost, a onda će ona biti i javno i društveno odgovorna. Izražavamo danas i podršku kritici, onoj kritici koja je konstruktivno usmjerena, iznijela je u svojem zaključku rektorica.

Treća konferencija Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci održana je jučer tijekom jutra u ”Akvariju” Studentskog centra na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Poklopila se simbolika da se konferencija održava upravo na rođendan Nikole Tesle – Nacionalni dan znanosti, tehnologije i inovacije. Tema današnje konferencije bila je ”Javno i društveno odgovorna znanost”. U panel-diskusiji sudjelovali su (neki od) članova MZS-a UNIRI: prof. dr. sc. Ivan Đikić, prof. dr. sc. Igor Mezić, prof. art. Vedran Mimica, prof. dr. sc. Nenad Mišćević, prof. dr. sc. Dražen Prelec i prof. dr. sc. Igor Žutić. Moderirala je novinarka Tanja Rudež.

Nasuprot tradicionalnom razumijevanju znanosti i sveučilišta kao prostora djelovanja elita, nova agenda za europska sveučilišta počiva na zahtjevu javne i odgovorne znanosti. Ona referira na potrebu snažnijeg povezivanja sa zajednicom, doprinos dobrobiti građana, kreiranje socijalnih inovacija i inovativnih ekosustava koji generiraju javno dobro. Otvorena znanost, interkulturalna edukacija i multidisciplinarna suradnja postaju imperativ suvremenih sveučilišta. Internacionalne europske mreže zamjenjuju izolirana i rascjepkane znanstvene institucije. Očekuje se od sveučilišta, kao jezgri znanstvenih istraživanja, kreiranje progresivnih javnih rasprava kao i promicanje vrijednosti informiranosti i obrazovanosti kao i znanstvenog pristupa i obrazovanja u donošenju odluka na svim razinama.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }