Austrijanac, vlasnik turističkih objekata u Opatiji i Crikvenici, kazneno prijavljen zbog utaje više od 8 milijuna kuna

Redovitim nadzorom je utvrđeno kako je u razdoblju od dvije godine spomenuti osumnjičenik, inače direktor i odgovorna osoba tvrtke s područja PGŽ-a, temeljem nevjerodostojne dokumentacije nedozvoljenim radnjama na svoj račun uplatio gotovo milijun kuna.

Rijeka – Austrijski državljanin (58), vlasnik turističke tvrtke koja ima objekte u Crikvenici i Opatiji,”zaradio” je kazenu prijavu zbog sumnje da je utajom poreza i zloporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju protupravno pribavio oko milijun kuna, a državni proračun oštetio za više od 8 milijuna kuna.

Ovu informaciju objavili su policijski službenici na današnjoj izvanrednoj tiskovnoj konferenciji, a tim pvoodom Gojko Broznić iz Službe gospodarskog kriminaliteta Gojko Broznić rekao je kako postoji sumnja da je optuženik počinio dva kaznena djela utaje poreza ili carine i kazneno djelo zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Kako je na konferenciji rečeno, 58-godišnjak je kaznena djela počinio u svojstvu većinskog vlasnika i odgovorne osobe trgovačkog društva s područja Primorsko-goranske županije. Naime, prilikom kupovine društva 2015. godine, on je obveze društva u iznosu većem od 200 milijuna kuna bez osnove u stvarnim poslovnim događajima i bez vjerodostojne dokumentacije, prenio na sebe kao fizičku osobu, odnosno kao novog vjerovnika. Obveze prema ranijem vjerovniku, inače u navedenom iznosu većem od 200 milijuna kuna, trgovačko društvo je samostalno podmirilo zaduživanjem kod novih vjerovnika.

Navedeni austrijski državljanin je do kraja 2016. godine isplatama sa žiro-računa trgovačkog društva na svoj privatni račun pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 930.000 kuna. Osim navedenog, utvrđeno je izbjegavanje plaćanja poreza na dohodak u iznosu većem od 880.000 kuna te prikazivanjem prijenosa potraživanja s vjerovnika na sebe kao fizičku osobu nanošenje štete Državnom proračunu po osnovi poreza na dobit za oko 8 milijuna kuna. Kriminalističko istraživanje je provedeno u suradnji s nadležnom Poreznom upravom, a osumnjičeni 58-godišnjak kazneno je prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu

Redovitim nadzorom je utvrđeno kako je u razdoblju od dvije godine spomenuti osumnjičenik, inače direktor i odgovorna osoba tvrtke s područja PGŽ-a, temeljem nevjerodostojne dokumentacije nedozvoljenim radnjama na svoj račun uplatio gotovo milijun kuna. K tome je utvrđen još niz počinjenih financijsko poreznih prekršaja u vođenju poslovanja o čemu je izvijestila viša inspektorica iz Porezne uprave, Područnog ureda Rijeka, Margita Mandekić Golja.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }