Filmska nagrada LUX predstavit će dva filma o snažnim ženama 6. i 7. studenog u Art kinu

Filmskom nagradom LUX tri europska filma dobivaju rijetku mogućnost da ih se prikaže s podnaslovima na 24 službena jezika Europske unije. Ovi se filmovi na topao i pametan način bave aktualnim temama te odražavaju trenutačna zbivanja u Europi.

Rijeka – U utorak, 6. studenog i u srijedu, 7. studenog u 19 sati u 25 kina i 16 zemalja diljem Europe održat će se simultano prikazivanje filmova “Druga strana svega” i “Halla ide u rat”. Nakon projekcija filmova publika će moći pratiti i razgovore s redateljima uživo te postaviti pitanja putem društvenih mreža, a ulaz na projekcije je slobodan.

Imajući na umu ideju da kultura ima ključnu ulogu u izgradnji naših društava Europski parlament je 2007. osnovao Filmsku nagradu LUX, kojom želi doprinijeti distribuciji europskih filmova diljem Europe i potaknuti europsku raspravu o važnim društvenim pitanjima.

Halla ide u rat prozvana je ekološkom bajkom islandskog redatelja Benedikta Erlingssona. 50-godišnja Halla vodi zbor u Reykjaviku. Jako je povezana s izuzetnom prirodnom ljepotom svoje zemlje te je vrlo zabrinuta zbog globalnog zatopljenja i ekoloških katastrofa. U tajnosti sabotira visokonaponske vodove tvornice aluminija. No plan joj poremeti vijest koju nije očekivala – ona je već godinama kandidatkinja za usvajanje te je obaviještena da je u Ukrajini čeka jedna djevojčica. Halla ide u rat ekološka je priča koja postavlja pitanja, često s humorom, o smislu i težini individualnog djelovanja pred inercijom vlasti u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Filmom Druga strana svega dokumentaristica Mila Turajlić oslikava suptilan portret svoje majke, Srbijanke Turajlić, političke aktivistkinje koja je odigrala važnu ulogu u nedavnoj povijesti Srbije, osobito otkad je 1989. na vlast stupio Slobodan Milošević, kojem se žestoko suprotstavljala. Preko tog portreta ona priziva tešku povijest proteklog stoljeća te zemlje. Film je osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma (IDFA) u Amsterdamu te nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji i nagradu publike na ZagrebDoxu.

Filmska nagrada LUX jedinstvena je inicijativa. Dok se većina filmova europskih koprodukcija prikazuje samo u zemljama porijekla i rijetko doživi distribuciju na drugim tržištima, čak i unutar Unije, Filmskom nagradom LUX tri europska filma dobivaju rijetku mogućnost da ih se prikaže s podnaslovima na 24 službena jezika Europske unije. Ovi se filmovi na topao i pametan način bave aktualnim temama te odražavaju trenutačna zbivanja u Europi.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili preuzeti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!