FOTO Čudnovata braća Jankovits – Riječka “Alfa”: Kako je u garaži u Ciottinoj dizajniran super brzi bolid

Premijera projekta koji bi trebao završiti kao kazališna predstava izazvao je velik interes i živu raspravu ‘alfista’ koji su se pojavili u Circolu i iznijeli mnoge ideje na koji način bi Rijeka trebala iskoristiti ovaj povijesni raritet.

Laura Marchig

Rijeka – U prostorijama riječke Zajednice Talijana u petak je predstavljen projekt Čudnovata braća Jankovits (I meravigliosi fratelli Jankovits) – Riječka “Alfa”: Kako je u garaži u Ciottinoj dizajniran super brzi bolid.

Riječ je o produkciji Laure Marchig koja uz podršku Udruge Slobodna Država Rijeka – Associazione Stato Libero di Fiume, Zajednice Talijana Rijeka – Comunità degli Italiani di Fiume i Primorsko-goranske županije istražuje priču o dva riječka izumitelja i legendarnoj Alfi. Recital nas vodi kroz priču braće Oscara i Eugenia Jankovits koji su u razdoblju između 1934. i 1940. godine u Rijeci projektirali i realizirali auto koji je po mnogočemu bio ne samo ispred svog, nego i ispred našeg vremena.

Riječ je o Alfi Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider, odnosno, kako je danas poznata u svijetu – Alfi Jankovits ili Alfi Aerospider, pravom remek-djelu aerodinamike kojeg su braća konstruirala u svojoj garaži Autoimessa Lampo, u tadašnjoj Ciottinoj ulici. Kroz priču Oscara i Eugenia (Gina) ispričat će se jedns fascinantns i nedovoljna poznata priča vezana za Rijeku i svijet automobilizma.

Zoran Petrović Bebe

Istraživanja vodi naš sugrađanin Zoran Petrović Bebe, koji je omogućio da se pokušaju odgonetnuti i mnoge misterije koje se kriju oko realiziranja samog prototipa Alfe Romeo 6C Aerodinamica Spider te vratolomnog bijega braće Jankovits preko granice. Na Božić 1946., Oscar i Gino, punim su gasom prošli granicu prema Trstu, što je izazvalo klasičnu reakciju naoružanih vojnika na graničnom prijelazu – pucanje.

Uspjeli su proći, ali s dvije rupe od metka u karoseriji. Kako nisu imali ništa, Alfu Aerospider su uskoro prodali jednom Amerikancu i potom joj se gubi svaki trag. Pojavila se 1967. u New Yorku, gdje ju je kupio izvjesni Colin Crabbe, sakupljač neobičnih auta. Na kraju je auto otkupio Georga Gerbharda, koji ga je 2004. dvije godine restaurirao.

Darko Jurković

Autorica teksta, dramaturškog koncepta i režije ovog „živog dokumentarca s glazbom“ je Laura Marchig koja nas, zajedno sa istraživačem Zoranom Petrović Bebe, provlači kroz tu, još nedovoljnu poznatu priču, dok jazz gitarista Darko Jurković izvodi originalnu glazbu napisanu posebno za taj recital. Recital je praćen video materijalom koji je istražio i dokumentirao Zoran Petrović.

Premijera projekta koji bi trebao završiti kao kazališna predstava izazvao je velik interes i živu raspravu ‘alfista’ koji su se pojavili u Circolu i iznijeli mnoge ideje na koji način bi Rijeka trebala iskoristiti ovaj povijesni raritet.

Foto: Andrej Turina

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!