FOTO Procesijom i bacanjem vijenca u čast na sve stradale pomorce obilježen blagdan sv. Nikole

U sklopu obilježavanja dana sv. Nikole, jučer je održana i svečana procesija koja je krenula ispred zgrade Luke, nastavila Rivom, Zadarskom te Trpimirovom ulicom, a okupila je riječke pomorce, predstavnike institucija i druge građane Rijeke. Nakon procesije, u Kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske održana je prigodna misa.

Rijeka – Povodom današnjeg blagdana svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, ribara, putnika i djece, u riječko je more bačen vijenac u čast i sjećanje na sve stradale i nestale pomorce.

Delegacija koja je položila vijenac isplovila je s Rive Boduli brodom Lučke kapetanije “Vid” na otvoreno more, gdje je održana kratka svečanost. U ovom tradicionalnom simboličkom činu sudjelovali su predsjednik Gradskoga vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, zamjenica župana PGŽ Marina Medarić, lučki kapetan Darko Glažar, predstavnici Jadrolinije te povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije, svećenik Luka Lučić.

– Mislim da je ovo stvarno jedna lijepa tradicija. Živimo u kraju u kojem su mnoge obitelji živjele i žive od pomorstva, a naši su pomorci, to znamo, među najcijenjenijima u svijetu. Osim toga – oni pronose glas o našoj zemlji bolje nego bilo koja marketinška ili turistička poruka, naprosto zato jer su zbog prirode njihovog posla uvijek prisutne emocije i stalna životna nostalgija za rodnim krajem.

Svim pomorcima i njihovim obiteljima neka njihov zaštitnik, sv. Nikola, bude uvijek na pomoći, rekao je predsjednik Gradskoga vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat.

U sklopu obilježavanja dana sv. Nikole, jučer je održana i svečana procesija koja je krenula ispred zgrade Luke, nastavila Rivom, Zadarskom te Trpimirovom ulicom, a okupila je riječke pomorce, predstavnike institucija i druge građane Rijeke.

Nakon procesije, u Kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske održana je prigodna misa.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }