Kako je jedan mali projekt došao u žarište političkih sukoba – Ploče s povijesnim imenima ulica stalno ‘na tapeti’ vijećnika

Damir Popov kazao je kako smatra da se smišljeno, pod krinkom kulturnog projekta EPK 2020, pod programskim pravcem Doba moći, na javne objekte i površine u središtu grada, neposredno uz službene ploče sa nazivima ulica i trgova, postavljaju i nelegalne ploče na talijanskom jeziku.

Rijeka – Jedan mali projekt u sklopu realizacije programskog pravca Doba moći EPK 2020 – postavljanje povijesnih imena ulica u centru grada – postao je jedna od glavnih tema u riječkom Gradskom vijeću, uvijek prisutna u vijećničkim pitanjima uz 3. maj, Autotrolej… Ponekad se tog projekta uhvate njegovi zagovornici kako bi upitali “gdje je zapelo”, a ponekad njegovi protivnici… Tako je na posljednjoj sjednici vijećnik HDZ-a Damir Popov upitao gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela je li izložen političkom pritisku kako bi proveo ovaj projekt.

– Nazivi ulica i trgova u gradu Rijeci predstavljaju građanima važnu simboliku pripadnosti, kako narodu, tako jeziku i kulturi  te imaju veliku sentimentalnu vrijednost. Nametanje talijanskih naziva zadire u tu simboliku i vrijednosti za koje se hrvatski narod borio zadnjih 150 godina, rekao je Popov i naglasio kako nema nikakvih predrasuda prema talijanskoj ili nekoj drugoj nacionalnoj manjini, te da poštuje njihove jezične, kulturne, povijesne i druge vrijednosti, ali ne želi da se oni na jedan perfidan način nameću autohtonom hrvatskom narodu i posjetiteljima grada.

Dodao je i kako smatra da se smišljeno, pod krinkom kulturnog projekta EPK 2020, pod programskim pravcem Doba moći, na javne objekte i površine u središtu grada, neposredno uz službene ploče sa nazivima ulica i trgova, postavljaju i nelegalne ploče na talijanskom jeziku, bez provedene propisane procedure i rasprave na Gradskom vijeću, bez pravovaljane odluke o postavljanju ploča i bez pribavljenog mišljenja mjesnog odbora na čijem se području te ulice i trgovi nalaze.

– Je li gradonačelnik izložen političkom pritisku u Gradskom vijeću od nekih interesnih skupina, kako bi za nekoliko glasova podrške mogao osigurati većinu za donošenje pravovaljanih odluka i drugih općih akata, budući je spreman prekršiti zakonske propise i odluke Gradskog vijeća, sve s ciljem postavljanja ploča s nazivima ulica i trgova na talijanskom jeziku, upitao je Popov, koji je otprilike polovicu svojih vijećničkih pitanja u aktualnom sazivu posvetio upravo ovoj temi, napomenuvši “kako pretpostavlja da će te ploče nakon projekta EPK 2020 biti uklonjene”.

– U odgovoru na pitanje gospodina Popova treba još jednom istaknuti da će, a što gospodin Popov ignorira, iako mu je to poznato, na natpisnim pločama biti ispisani svi, a ne samo talijanski nazivi ulica i trgova, onako kako su se kroz povijest mijenjali. U tom smislu, ploče su informativnog karaktera, nikog ne vrijeđaju niti se radi o uvođenju dvojezičnosti. Stoga nikako ne može biti riječi o ikakvom odnarođivanju ili vrijeđanju, što član Gradskog vijeća, gospodin Popov implicira svojim pitanjem, odgovorio je Obersnel.

Poručio je kako natpisne ploče imaju “isti karakter kao, primjerice, reklama za ugostiteljski objekt”.

– U zakonskom smislu, za njihovo postavljanje nije propisana posebna procedura, osim suglasnosti konzervatora i suvlasnika zgrade na koji će ta ploča biti postavljena. Naravno, ta će procedura biti ispoštovana, pa svi navodi gospodina Popova o nelegalnom postavljanju ploča jednostavno nemaju nikakvog temelja. Za projekt postavljanja ploča s povijesnim nazivom ulica ne postoji nikakav politički pritisak, već je riječ o projektu koji je proizašao iz jednoga od programskih pravaca projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture. Po završetku ovoga projekta nije predviđeno uklanjanje ploča jer se procjenjuje da će ploče imati i svoju turističku vrijednost pružanjem informacija turistima o svim državama i režimima u kojima je Rijeka živjela, a bitno su utjecali na oblikovanje njezinog identiteta i kulture, zaključio je Obersnel.

Inače, ovaj projekt, nastao je u suradnji Grada Rijeke, Zajednice Talijana u Rijeci te Društva za povijesna istraživanja Rijeke iz Rima (Società di Studi Fiumani), u sklopu kojeg djeluje i Povijesni muzej Rijeke. U sklopu projekta će se u 31 ulici u užem centru Rijeke, koje se položajem nisu puno promijenile u posljednjih dvjestotinjak godina, postaviti ploče s nazivima ulica kako su se mijenjali kroz povijest.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }