Kineske investicije u gospodarstvo pratit će i nekretninski „boom“: Snažan rast interesa Kineza za kupnju nekretnina na obali

Kako je kazao Milan Mandić iz opatijske agencije Smart Invest Immobilien, dosad je interes vladao samo za vrlo uski krug najluksuznijih nekretnina, no sada se taj krug širi.

Opatija – U aktualnom uzletu nekretninskog tržišta Kinezi bi mogli postati – „novi Rusi“. Kao što su prije desetak godina ruski državljani bili istaknuti kao značajni kupci luksuznih nekretnina, pa i danas imaju u svom vlasništvu atraktivne vile uz more i lijepo uređene stanove na odličnim pozicijama, tako bi danas gosti s Dalekog istoka mogli predvoditi novi val „kupaca koji ne pitaju za cijenu“.

Interes Kineza za ovim prostorima posebno je pojačan posljednjih tjedana, uz kulminaciju prošlog tjedna – potpisivanja niza sporazuma o suradnji i pisama namjere – a taj je rast zanimanja za poslovnim ulaganjima donio i snažan rast interesa kineskih građana i tvrtki za kupnjom nekretnina u Hrvatskoj, osobito u renomiranim turističkim destinacijama poput Istre, Dubrovnika i Opatije.

– Prije dvije godine sudjelovali smo na jednom od najvećih sajmova nekretnina, Luxury Property Show u Šangaju, kao jedini hrvatski predstavnici i tada smo ostvarili kvalitetne kontakte s tamošnjim investitorima i velikim agencijama za nekretnine. U protekle dvije godine bilo je nešto interesa, koji se ponekad i realizirao usprkos otežanim uvjetima ulaganja za kineske državljane, no u zadnjih mjesec, a osobito tjedan dana, taj interes je doslovno „eksplodirao“, kazao je Milan Mandić, direktor agencije za nekretnine Smart Invest Immobilien, specijalizirane u najvećoj mjeri za realizaciju velikih nekretninskih poslova.

Kako je kazao Mandić, dosad je interes vladao samo za vrlo uski krug najluksuznijih nekretnina, no sada se taj krug širi.

– Dosad se interes Kineza uglavnom fokusirao na vrlo luksuzne i vrlo skupe nekretnine za odmor, a kako ih na opatijskom području nema puno na tržištu, tako je i realizacija bila ograničena. Dodatan problem bio je nesređen okvir za ulaganje, budući da postoje birokratske i političke prepreke jer Kinezi mogu kupiti nekretninu samo ako su ovdje studirali ili radili duže od godinu dana ili je mogu kupiti preko tvrtke te je onda kao fizičke osobe unajmiti, što im stvara dodatne troškove, ali i „zavrzlame“. Očekujemo da će se i to riješiti s obzirom na najavljen val investicija kineskih gospodarstvenika u Hrvatsku, kazao je Mandić.

Objasnio je kako zbog najavljenih ulaganja sve više poslovnih ljudi razmišlja o najmu ili čak i kupnji stana visoke kategorije, pri čemu su im posebno atraktivne lokacije uz more, budući da je Hrvatska relativno mala i poslovna putovanja su relativno kratka, a ostaje im vikend za uživanje u prirodnim ljepotama i ponudi turističkih destinacija.

– Osim toga, razmišlja se i o manje luksuznim nekretninama sa značajnim kapacitetima u kojima bi mogli smjestiti radnike i niži menadžment koji će sudjelovati u projektima koje će voditi kineski investitori, rekao je Mandić, dodavši kako razmišlja, zbog povećanog interesa s ovog mnogoljudnog i financijskih potentnog tržišta, potražiti i agente s barem osnovnim znanjem kineskog jezika.

– Kineski ulagači cijene takve stvari, jer im se tako pokazuje poštovanje, ali i ozbiljnost u pristupu poslu. U svakom slučaju, zbog povećanog interesa pozivamo sve građane koji razmišljaju o prodaji nekretnine da nam se jave za besplatnu procjenu, jer tržište je sada na vrhuncu i možemo vrlo brzo naći kupce ako se radi o realnoj cijeni nekretnine, zaključio je Mandić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }