KUD Zametski koren svečanim koncertom obilježava 20 godina tamburaškog orkestra i 25 godina Dana Zametskog korena

Ovo kulturno-umjetničko društvo jedno je od najstarijih na području Rijeke i Primorsko goranske županije. Osnovano je u lipnju 1922. pod nazivom Pjevačko-tamburaško društvo „Zametski koren“ Gornji Zamet i djeluje, samo s prekidom za vrijeme 2. svjetskog rata, kroz intezivan rad tadašnjih sekcija tamburaša, pjevačkog zbora i dramske sekcije, održavanjem priredbi na području Rijeke i okolnih mjesta.

Rijeka – Svečanim koncertom „Zametski koren i prijatelji“ u subotu 8. prosinca u 20 sati u Velikoj dvorani Češkog doma obilježit će se dva velika jubileja: 25 godina održavanje manifestacije Dani Zametskega korena čiji je ovaj koncert veliko finale te 20 godina postojanja Tamburaškog orkestra KUD-a Zametski koren.

Ovo kulturno-umjetničko društvo jedno je od najstarijih na području Rijeke i Primorsko goranske županije. Osnovano je u lipnju 1922. pod nazivom Pjevačko-tamburaško društvo „Zametski koren“ Gornji Zamet i djeluje, samo s prekidom za vrijeme 2. svjetskog rata, kroz intezivan rad tadašnjih sekcija tamburaša, pjevačkog zbora i dramske sekcije, održavanjem priredbi na području Rijeke i okolnih mjesta.

– U svojih 96 godina postojanja i aktivnog rada, nikad ne mijenjajući ime, „Zametski koren“ odgojio je generacije amatera i bio bitan čimbenik u promicanju kulturnog i nacionalnog identiteta grada Rijeke i svog Gornjeg Zameta diljem domovine i u inozemstvu. Odmah po završetku 2. svjetskog rata članovi nastavili su rad obnovivši najprije tamburaški orkestar, a potom pjevački zbor i dramsku sekciju. Davne 1961. godine društvo je dobrovoljnim radom članova izgradilo Dom u kojem i danas djeluje. Kroz povijest, u raznim razdobljima djelovali su tamburaški orkestri, pjevački zborovi, muške klape, big band, dramske i druge sekcije, kazao je predsjednik Damir Ćiković.

Istaknuo je kako noviju povijest društva, posljednjih 20 godina, obilježava ponovno osnivanje tamburaškog orkestra.

– Zahvaljujući prvenstveno svesrdnom zalaganju voditelja Emila Mancea, trud započet u studenom 1998. godine ponovnim osnivanjem tamburaškog orkestra sa članovima uglavnom dječjeg uzrasta, bez ikakvog muzičkog predznanja, rezultirao je neprekinutim radom posljednih 20 godina. Vrlo dobro uvježban tamburaški orkestar je sa svojih preko 400 nastupa u Rijeci, diljem Hrvatske te na gostovanjima u Meksiku, Poljskoj, Slovačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji Sloveniji i Srbiji i time dokazao uspješnost rada i tamburaša i njihovog voditelja. Samo ove 2018. godine održali smo više od 30 nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. U radu orkestra je u ovih 20 godina sudjelovalo više od 180 članova, a danas broji 26 članova svih životnih dobi, od učenika nižih razreda do umirovljenika, kazao je Ćiković.

KUD svake godine u sjedištu društva organizira Dani Zametskega korena, manifestaciju s 25 godina tradicije, namijenjenu njegovanju i unaprijeđivanju kulturnog amaterizma, usmjerenu na prezentiranje dosega kulturno umjetničkih društava s područja Grada Rijeka, Primorsko-goranske županije i cijele Hrvatske u segmentu uglavnom muzičkog stvaralaštva (tamburaški orkestri, klapsko pjevanje, limene glazbe i sl.) te njegovanje čakavskog izričaja.

– Održavanje manifestacije inicirao je maestro pok. Lubomir Mulac koji je tada bio voditelj nekoliko sekcija u KUD-u, i cijeli niz godina bio je glavni organizator sa ciljem da navedena preraste u tradicionalnu smotru kulturnog amaterizma. Uz pomoć i trud mnogih drugih članova KUD-a koji su godinama na tome radili, danas možemo s ponosom svjedočiti obljetnici 25 godina postojanja. U tih prethodnih 25 godina, u sklopu festivala održano je više od 120 priredbi s preko 3.700 izvođača i velikim brojem  zahvalne publike. U vlastitoj nakladi društvo je izdalo Monografiju 75 godina postojanja i dvije zbirke pjesama čakavskog pjesnika Darinka Juga 1997. i 2002. te četiri nosača zvuka 2002., 2007., 2012. i 2017. godine. KUD  je kroz dugu povijest svog postojanja dobilo niz nagrada i priznanja za rad na razvoju kulturnog amaterizma, a jedna od značajnijih je Zlatna plaketa  Grb Grada Rijeke za 2002. godinu. KUD „Zametski koren“ danas broji stotinjak članova, s 30-tak aktivnih u tamburaškim orkestrima. Sve aktivnosti društva  realiziraju se dobrovoljnim radom i usmjerene su na razvoj kulturnog amaterizma i svi su dobrodošli da svojim idejama i radom doprinesu opstojnosti i daljnjem razvoju KUD-a, zaključio je Ćiković.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }