Lista za Rijeku osudila neofašističku provokaciju

Trg ispred Guvernerove palače, koji je nekada nosio naziv Piazza D’Annunzio, danas se zove po njegovom najvećem suparniku i protivniku – Riccardu Zanelli. Čovjeku čije je političko nasljeđe, građanska politika i dosljedna borba protiv svakog ekstremizma potpuna suprotnost onome što je u svojoj riječkoj epizodi zagovarao Gabriele D’Annunzio

Rijeka – Lista ua Rijeku izdala je priopćenje povodom sinoćnje provokacije talijanskih neofašista kada su ispred Guvernerove palače u Rijeci razvili zastavu Kraljevine Italije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Lista za Rijeku osuđuje današnju otužnu provokaciju marginalne neofašističke skupine koja je protiv aktualne talijanske Vlade, a povodom stogodišnjice D’Annunzijeve okupacije Rijeke, jutros protestirala transparentima na ogradi Guvernerove palače.

Rijeka (Fiume) će se D’Annunzija sjećati prvenstveno po protjerivanju iz grada radnika i službenika hrvatske nacionalnosti, premazivanju katranom natpisa na trgovačkim radnjama u vlasništvu ‘stranaca’ Hrvata, Slovenaca, Mađara, Austrijanaca, posvećivanju noža kojim je trebao biti ubijen Zanella, piljenju glave riječkog orla na gradskoj uri i velikoj pljački riječkih dragocjenosti uoči njegovog napuštanja grada. Glavni motiv pohoda ‘velikog’ pjesnika na Rijeku i nije bilo tzv. ‘vraćanje grada majci domovini’ već pomorsko i privredno uništavanje Rijeke kao direktnog konkurenta Veneciji i Trstu. U tome se u potpunosti i uspjelo sveopćom pljačkom lučkih skladišta. Uslijedilo je nasilje nad riječkim Slavenima odnosno Hrvatima i Slovencima paljenjem i uništavanjem njihove imovine, zabranjivanjem rada kulturnih institucija kao i zabranom hrvatskog jezika u javnom govoru. Posljedica je bila masovno iseljavanje Riječana Hrvata i Slovenaca iz grada.

To je D’Annunzijevo nasljeđe u našem gradu i zato nam je potpuno neprimjereno podizanje spomenika njemu u nama prijateljskom Trstu, a još je neprimjereniji povod – ‘100 godina osvajanja Rijeke’.

Rijeka je na ovo već unaprijed odgovorila. Trg ispred Guvernerove palače, koji je nekada nosio naziv Piazza D’Annunzio, danas se zove po njegovom najvećem suparniku i protivniku – Riccardu Zanelli. Čovjeku čije je političko nasljeđe, građanska politika i dosljedna borba protiv svakog ekstremizma potpuna suprotnost onome što je u svojoj riječkoj epizodi zagovarao Gabriele D’Annunzio.” – stoji u reagiranju Liste za Rijeku.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!