MORSKI TRAMVAJ Chigwell, prvi tanker u riječkoj luci

„Parobrod-cisterna“ Chigwell dopremio je u Rijeku, pod zapovjedništvom kapetana Mastersa (njegovo je ime za nas još uvijek nepoznanica), dvije tisuće tona sirovine, koje je preuzeo u crnomorskoj luci Batumi.

Prije 130 i nešto godina, riječka je luka bila mjesto iznimna pomorskog i gospodarskog događaja: u nju je prvi put uplovio specijalo izrađen brod za prijevoz tekućeg tereta, nazvan tada još neobičnom riječju tanker. Prvi susret Kvarnera s tom prometnom tehnološkom novošću dogodio se zahvaljujući brodu imenom Chigwell.

Britanski brod Chigwell doplovio je u kvarnerski akvatorij iste one godine kada je s brodskih navoza porinut, prema mnogim mišljenjima, prvi tanker u svjetskoj pomorskoj povijesti, njemački brod Glückauf. Dogodilo se to 1886. godine, najvjerojatnije samo nekoliko mjeseci nakon što je brod izgrađen. Plovilo je imalo konstruktorsko rješenje koje je uključivalo više tankova smještenih u brodskom potpalublju, s istaknutim nadgrađem na krmi, gdje se nalazi brodski pogon, dakle kotlovnica i parni stroj, iznad kojih se uzdizao brodski dimnjak.

Nakon zaključka gradske vlasti kako je riječ o za to mjesto neprimjerenu teretu, zbog zapaljivosti i neugodna mirisa, što je pak tražilo izgradnju posebne luke, godine 1882. prionulo se poslu na Mlaki, podalje do tadašnjega gradskog područja.

Prije tih brodova nafta se u riječku luku dopremala jedrenjacima, koji su tekuće crno zlato prevozili u bačvama, kanisterima i kojekakvim kutijama. Isprva se, primjerice 1870-ih, tako „upakiranu“ naftu dopremalo na obalu u samom gradskom središtu. Nakon zaključka gradske vlasti kako je riječ o za to mjesto neprimjerenu teretu, zbog zapaljivosti i neugodna mirisa, što je pak tražilo izgradnju posebne luke, godine 1882. prionulo se poslu na Mlaki, podalje do tadašnjega gradskog područja. I u tu novu, Petrolejsku luku, prvih će godina uplovljavati jedrenjaci s bačvama (uglavnom američke) nafte, ali će pojava Chigwella signalizirati kako na riječka vrata kuca novo transportno doba. Doba u kojemu će brodove inovativne konstrukcije, specijalizirane za prijevoz nafte i naftnih derivata, isprva nazivati opisnom formulacijom „parobrod-cisterna“. Izraz tanker tek je trebao doploviti u pomorski i svakodnevni govor.

„Parobrod-cisterna“ Chigwell dopremio je u Rijeku, pod zapovjedništvom kapetana Mastersa (njegovo je ime za nas još uvijek nepoznanica), dvije tisuće tona sirovine, koje je preuzeo u crnomorskoj luci Batumi. Druga polovica 1880-ih vrijeme je u kojemu riječki pogon za preradu nafte podmiruje potrebu za sirovinom opskrbljujući se u podjednakom omjeru iz američkih (u pravilu pensilivanijskih) i kavkaskih (Baku – Batumi) izvora. Tu je zadaću obavljalo nekoliko brodova, a povelik udjel pripao je Chigwellu. Kapetan Masters bilježio je u brodskom dnevniku rute iz Rijeke i prema Batumiju i prema Philadelphiji (put američke obale hitao je rjeđe). Razvoj događaja nastavit će se u tom smjeru, pa će početkom 1890-ih philadelphijska nafta na jelovniku riječkog pogona biti zamijenjena u cijelosti kavkaskom.

U opisu prednosti što ih je, sa stajališta riječkih naftaša, pokazivao Chigwell, zabilježene su stavke pred kojima je mogao zažmiriti samo gospodarski slijepac. Ništa čudno za posljednju riječ brodograđevne tehnike. Nov način prijevoza sirovine u brodskim tankovima (a riječki list La Bilancia piše 1. listopada 1886. kako ih je Chigwell imao sedam) pokazao se prikladnijim u odnosu na uporabu bačava i kanistera zbog ušteda na vozarini. Utovar i istovar sirovine obavljao se pomoću sisaljki, što je bitno smanjilo troškove utovara i istovara. Posebnu je vrijednost imao podatak o mnogo manjem gubitku tereta u operacijama utovara i istovara, na što su i to doba bili više nego osjetljivi, možda i zato što je takvih gubitaka bilo podosta. Vlasnici broda ponosno su isticali kako se utovar, odnosno istovar nafte na Chigwell i iz Chigwella može obaviti vrlo brzo: 15 tisuća barela u roku od 36 sati. Kao neobičnost za tadašnje prilike, zabilježeno je kako je Chigwell imao električno osvjetljenje.

Zašto je supermoderni brod Chigwell, taj pripadnik svjetske pionirske tankerske flote, zašto je bio pozvan da radi upravo za riječki naftaški pogon, i to godinama? Zato što je i on bio svjetski supermoderan industrijski objekt, u tom trenutku ujedno najveći pogon te vrste na europskom kontinentu. Najveći i najbolji, treba li reći, uvijek traže iste takve.

Kad bismo danas bili u stanju čuti tu prevažnu poruku naših prethodnika, mnogo toga u našem bliskom okruženju bilo bi itekako drukčije.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!