Najavljeni prvi Dani Sveučilišta u Rijeci – Uz Dies Academicus i Student Day Festival više od 25 zanimljivih događanja

Tijekom iduća dva tjedna održat će se više od 25 događanja koja uključuju i tradicionalne programe Dies Academicus i Student Day Festival.

Rijeka – Prvi Dani Sveučilišta u Rijeci održat će se od 13. do 24. svibnja, a šarolik program uključuje više od 25 aktivnosti među kojima su tradicionalni Dies Academicus i Student Day Festival. Program su na današnjoj tiskovnoj konferenciji predstavili rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i potpredsjednik riječkog Studentskog zbora Marko Mesarić.

Kako je istaknula rektorica, programom Dana UNIRI riječko Sveučilište želi „konkretnim događanjima govoriti o temama koje smatra važnima“, a između ostalog to će učiniti konferencijom i okruglim stolom „Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom“ u Akvariju na Kampusu, u srijedu 15. svibnja od 12 sati, na kojem će se predstaviti i rezultati Global Enterpreneurship Monitor istraživanja. Uvodničari su direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović i državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, a voditelj će biti ekonomski analitičar Velimir Šonje. Sudjelovat će i rektorica Prijić Samaržija, član savjeta UNIRI Boris Popović, Predrag Krndija iz Alius grupe Rijeka, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Vedran Kružić, pomoćnik rektorice Saša Zelenika i Zoran Stojanović iz Erste banke.

Jedna od važnijih tema na Sveučilištu je internacionalizacija i međunarodna suradnja, pa će tako 13. svibnja predavanje održati veleposlanica Kraljevine Švedske Diane Helen Madunic, a dan kasnije riječko i tršćansko sveučilište potpisat će memorandum o suradnji.

Student Day Festival 2019. održat će se od 13. do 18. svibnja i predstaviti niz kulturnih, zabavnih, edukativnih, sportskih i koncertnih događanja za studentsku populaciju. Festival organiziraju Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i RIKUP uz pokroviteljstvo Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Sveučilišta u Rijeci. Glavni sponzor je Karlovačka pivovara, službeni prijevoznik Cammeo, a medijski partneri Torpedo Media, Novi list i Laganini FM te Klubskascena.hr i Raveologija koji će medijski pratiti warehouse program festivala.

Uz ova događanja, održat će se predstavljanje monografije professora emeritusa, promocija doktora znanosti te kao središnji dio manifestacije – Dies Academicus na kojem će se, tijekom dva dana, 17. i 21. svibnja, nagraditi najuspješniji studenti i profesori.

Potpredsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Marko Mesarić predstavio je program Student Day Festivala, manifestacije posvećene studentima koja se održava desetu godinu zaredom i okuplja i do 40 tisuća posjetitelja iz čitave regije.

– SDF je započeo prije deset godina s jednim danom događanja, jednom pozornicom i jednim izvođačem, a danas imamo čitav tjedan – od 13. do 18. svibnja – ispunjen različitim događanjima edukativnog, sportskog, zabavnog i humanitarnog karaktera te koncertima koji će se tijekom dva dana odvijati na tri pozornice, jedne na Kampusu i dvije u prostoru Exportdrva na Delti. Dolaze nam odlični izvođači, pa u petak line-up predvodi svjetska koncertna atrakcija Rudimental DJ, a u subotu popularni domaći rock band Vatra, rekao je Mesarić.

Program Student Day Festivala počet će u ponedjeljak, 13. svibnja kada kreće oslikavanje murala na Kampusu, a istog dana studenti će preuzeti i ključeve grada od gradonačelnika Vojka Obersnela. Tijekom tjedna održavat će se brojni programi na Kampusu i drugim lokacijama diljem grada, a Mesarić je posebno istaknuo humanitarna događanja.

– Prošle godine dodali smo humanitarnu komponentu našem programu, a ove godine nastavljamo s time i svi prihodi od humanitarnih aktivnosti bit će usmjereni prema projektu „KosaRi“ studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci, koji je posvećen prikupljanju kose i izradi perika za djecu oboljelu od autoimunih i onkoloških bolesti. Tako nam dolaze Vlatko Štampar i Aleks Curać Šarić, dvojac koji spada među najbolje hrvatske komičare, sa stand-up programom koji će se održati u velikoj dvorani Građevinskog fakulteta u srijedu, 15. svibnja u 20 sati. Cijena ulaznice je 40 kuna, prihod ide u humanitarne svrhe, a interes je već sada jako velik. Dan kasnije, u četvrtak 16. svibnja od 21 sat održava se noćna humanitarna utrka „Zasvijetli za druge“ na Kampusu, uz kotizaciju od 10 kuna po sudioniku, a sav prihod također ide projektu „KosaRi“, objasnio je Mesarić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!