Obilježen 46. Dies Academicus – Sveučilište u Rijeci proslavilo je svoj dan

Tijekom prigodnog programa 46. Dies Academicus-a sumiran je rad Sveučilišta u prošloj godini, dodijeljene rektorove nagrade istaknutim studentima kao i počasna profesorska zvanja.

Rijeka – U dvorani Građevinskog fakulteta održana je nedavno svečana akademija u sklopu obilježavanja 46 godina od osnivanja Sveučilišta u Rijeci.

Tijekom prigodnog programa 46. Dies Academicus-a sumiran je rad Sveučilišta u prošloj godini, dodijeljene rektorove nagrade istaknutim studentima kao i počasna profesorska zvanja.

Svečanoj akademiji nazočio je Rektorski zbor Republike Hrvatske, kao i predstavnici nacionalnih i inozemnih sveučilišta, dekani i prodekani sveučilišnih sastavnica, izaslanici državne, regionalne i lokalne vlasti, profesori i studenti te brojni gosti.

U ime Grada Rijeke svečanosti je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Marko Filipović koji je pozdravljajući nazočne istaknuo kako riječko Sveučilište godinama dokazuje kako je obrazovanje jedan od temeljnih preduvjeta razvoja čovjeka i društva.

– Kao jedan od osnovnih stupova našeg društva, Sveučilište ima veliku podršku Grada u svim svojim razvojnim projektima, rekao je Filipović spomenuvši komplementarnost strategija razvoja Grada Rijeke i Sveučilišta prema kojima teku pripreme za sljedeći sedmogodišnji ciklus financiranja u Europskoj uniji.

Župan Komadina pozdravio je u ime Primorsko-goranske županije i istaknuo da su izvrsni kadrovi koji dolaze s riječkog Sveučilišta temelj gospodarskog razvoja cijele regije.

– Kada govorimo o izvrsnosti, riječka akademska zajednica u RH u tome prednjači. Za nas u Ministarstvu važan je bio datum 2. svibnja ove godine, kada smo sa Sveučilištem u Rijeci i Sveučilištem u Puli potpisali prve nove programske ugovore, kojima ćemo podizati kvalitetu studiranja, kazala je prof. dr. sc. Branka Ramljak, izaslanica predsjednika Vlade RH mr. sc. Andreja Plenkovića i državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

U svojem je izviješću rektorica Snježana Prijić Samaržija istaknula kako je Sveučilište nastavilo s financiranjem UNIRI projekata i iznjedrilo 298 novih projekata.

– Povećan je i proračun za znanost i nastavu za 19 posto putem programskog ugovora. Počela je s radom i Doktorska škola. Ujedinjavanjem afilijacijom UNIRI broj objavljenih radova porastao je za 5,4 posto. Radimo na tome da jačamo Sveučilište u svim dostupnim smjerovima i ne bojimo se zadatka koji su pred nama. Ne smijemo posustati u vjeri u znanost, te moramo imati stalno na umu da jedino meritokratski sustav odražava demokratske vrijednosti. Naša je dužnost zagovarati takav sustav i boriti se protiv nezasluženih napredovanja. Kako u kompetitivnim sustavima najčešće nema mjesta za sve, moramo se truditi biti oni najbolji. Trebali bismo i razmisliti o tome jesmo li samokritični toliko koliko smo kritični? Nasuprot egoizmu stoji solidarnost i suradnja i ona nam donosi najviše pojedinačnog dobra, zaključila je rektorica.

Pegi Pavletić, predsjednica Studentskog zbora UNIRI istaknula je kako je Zbor u protekloj godini radio predano kao i do sada, a da se iz godine u godinu trudi biti sve aktivniji.

– Surađujemo na Riječkim športskim sveučilišnim savezom, raspisali smo natječaj za studenski sport, kao i natječaj za studentske projekte. RiBroo kamp za brucoše nastavlja s radom i ove godine, a sudjelovali smo i na Festivalu znanosti. Djelujemo preko medijskih platformi Kišobran i Radio Sova. Jedni od najznačajnijih projekta su nam RiStart i Riteh Racing Team. Ogroman projekt Wings for life, utrka održana u Zadru pokazatelj je i našeg humanitarnog djelovanja. Naš najveći projekt je svakako Student Day Festival, zaključila je Pavletić.

Uz dodjelu rektorovih nagrada te proglašenje studenata generacije: Ivana Botičkog, studenta Akademije primijenjenih umjetnosti, održan je čin promocije sedam profesora koji su stekli počasno zvanje professora emeritusa. Riječ je o Branku Rafajcu, Božidaru Križanu, Miljenku Kapoviću, Brunu Grbcu, Josipu Brniću, Goranu Kalogjeri i Aleksandri Pejčić. Također, titula počasnih profesora – honoris professor – dodijeljena je Igoru Meziću i Vladimiru Parpuri.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!