PGS ‘stao’ uz IDS i GLAS – Liberalna Amsterdamska koalicija dobila novog člana

PGS ‘stao’ uz IDS i GLAS – Liberalna Amsterdamska koalicija dobila novog člana

Foto: Marin Ružić | Torpedo media

Ova suradnja „označava početak okupljanja oporbenog bloka kojem je cilj suprotstaviti se radikalizaciji i zatvaranju Hrvatske, a koji teži stvaranju progresivne i ekonomski razvijene Hrvatske“.

Rijeka – Amsterdamska koalicija, najavljena kao okupljanje središnjeg, liberalno-regionalnog stranačkog bloka, dobila je danas novog člana – na tiskovnoj konferenciji održanoj u stranačkim prostorijama u Rijeci, predsjednik PGS-a Darijo Vasilić najavio je kako se ta stranka pridružuje IDS-u i GLAS-u u zajedničkoj suradnji. Tako je, nakon što je koaliciju nedavno napustila stranka Pametno – zbog umiješanosti Ivana Jakovčića u aferu Uljanik – ponovo okupljen „liberalno-regionalni trijumvirat“.

Kako je predsjednik IDS-a Boris Miletić istaknuo na tiskovnoj konferenciji, ova suradnja „označava početak okupljanja oporbenog bloka kojem je cilj suprotstaviti se radikalizaciji i zatvaranju Hrvatske, a koji teži stvaranju progresivne i ekonomski razvijene Hrvatske“.

– U trenutku kad se stranački sustav kakvog smo nekad znali u potpunosti raspada, a Hrvatska sve viši sliči na Mađarsku i Poljsku u kojima ljevica više ne postoji, progresivne opcije u Hrvatskoj trebaju nastupati zajedno, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić dodajući kako tri stranke  dijele identičnu viziju napredne,  moderne, obrazovane i razvijene Hrvatske, bitno drugačije od Hrvatske kakvu danas gledamo i izuzetno nam je drago što nam se danas i službeno pridružuje PGS, stranka s kojom IDS ima dugogodišnju suradnju, s kojom dijelimo istu regionalnu platformu, s kojom imamo zajednički saborski klub i s kojom smo ostvarili izuzetne izborne rezultate.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš istaknula je da jedan od ključnih razloga za okupljanje svih progresivnih snaga na lijevom centru jest svakako rastući desni radikalizam i orbanizacija Hrvatske, odnosno atak na sve vrijednosti građanskog društva.

– Drugi razlog  je HDZ-ov način vladanja Hrvatskom, kazala je predsjednica GLAS-a napomenuvši da „živimo u stranačkoj državi u kojoj se privatiziraju i instrumentaliziraju sve institucije u korist jedne stranke. Takva privatizacija za posljedicu ima nepostojanje pravne države, nepostojanje pravila pa se država prema jednima odnosi kao majka, a prema drugima kao maćeha.“

Sve to, zaključila je Mrak Taritaš, zahtjeva ozbiljnu političku akciju okupljanja svih onih progresivnih snaga u zemlji koje će s jedne strane biti spremne stati na branik otvorene i napredne Hrvatske, a s druge strane koje će biti spremne oduprijet se HDZ-ovom modelu vlasti koji zemlju nepovratno vuče unatrag.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić izrazio je zadovoljstvo što PGS postaje dio saveza IDS-a i GLAS-a.

– Mi smo regionalna stranka koja svoju politiku već godinama gradi na realizaciji vrlo konkretnih mjera  i programa. Usuđujem se reći da je takav odgovoran i konkretan pristup politici jedan od razloga zbog kojeg su Istra i Primorsko – goranska županija najrazvijenije hrvatske regije, rekao je Vasilić, zaključivši da je „sretan sam što je PGS dio jedne sasvim drugačije priče koja će se u dolazećim mjesecima boriti za naše regionalne vrijednosti i drugačiju, otvorenu i razvijenu Hrvatsku“.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }