Počelo je cijepljenje protiv gripe – Pročitajte gdje, kada i zašto se možete cijepiti

Za područje Primorsko-goranske županije osigurano je 25 tisuća doza cjepiva, odnosno 3.500 doza više nego prošle godine kada je iskorištenost bila 99 posto.

Rijeka – Cijepljenje protiv gripe započelo je jučer u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) osigurao je 320.000 doza, što je 40 tisuća doza više nego prošle godine, a stručnjaci ističu kako je ono vrlo visokog sigurnosnog profila te da se redovitim cijepljenjem samo povećava efikasnost cjepiva te smanjuje pojava komplikacija koje kod rizičnih skupina mogu biti opasne po život.

Kako ističu medicinski znalci, gripa je teška, akutna virusna bolest koja je praćena brojnim komplikacijama i za koju ne postoji lijek, već je jedina razumna zaštita cijepljenje. Ono se osobito preporučuje trudnicama, kod kojih su komplikacija bolesti češće, zdravstvenim djelatnicima, koji su šest puta više izloženi infekciji te starijima od 65 godina i svim kroničnim pacijentima, uključujući i djecu, koji boluju od dijabetesa, astme, srčano-žilnih bolesti, plućnih bolesti, bolesti metabolizma i slično.

Građanima je i ove godine besplatno dostupno trovalentno cjepivo, koje sadrži dva soja virusa A i virus B, a cijepiti se mogu kod svojih obiteljskih liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo.

Za područje Primorsko-goranske županije osigurano je 25 tisuća doza cjepiva, odnosno 3.500 doza više nego prošle godine kada je iskorištenost bila 99 posto. Tako su lani, kako je na tiskovnoj konferenciji istaknula voditeljica Epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Danijela Lakošeljac, cijepljene 21.432 osobe, dok je od gripe oboljelo njih 4.140. Zainteresirani građani mogu se cijepiti u ordinacijama obiteljske medicine i Nastavnom zavodu od 7 do 19 sati.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }