Popov kritizirao Autotrolej zbog ‘katastrofalnog stanja autobusa’, Obersnel kaže se radi na rješavanju problema

Unutrašnjosti autobusa su prljave, prozori se ne mogu zatvoriti, sjedišta su rasklimana, nedostaje tapecirung, a osim toga Autotrolej se ne pridržava voznog reda – kritika je vijećnika Popova.

Rijeka – Komunalno društvo Autotrolej trenutačno je suočeno s problemom održavanja voznog reda na svim linijama i to prvenstveno zbog nedostatka radne snage, odnosno vozača, istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obernsel u odgovoru na pitanje gradskog vijećnika Damira Popova (HDZ) o stanju u riječkom prijevozniku.

Popov je kazao kako je svjedok da se Autotrolej ne pridržava utvrđenog voznog reda odnosno da je broj dnevnih polazaka reduciran, dok na „gradskim linijama voze autobusi, starijeg datuma proizvodnje, koji nisu pravilno obilježeni odnosno brojevi linija nisu postavljeni na svim predviđenim mjestima, posebno stražnjem i bočnom dijelu autobusa pa korisnici moraju biti kondicijski spremni kako bi mogli otrčati autobusno stajalište, od kraja do početka, te uvidom broja linije na prednjem dijelu autobusa utvrditi da li se radi o autobusu koji odgovara njihovim potrebama“.

– U ovim hladnim zimskim danima, osobno sam svjedok da se neki od prozora autobusa, bez razlike na starost, ne mogu uopće zatvoriti, pa možete pretpostaviti kako se putnici osjećaju. Unutrašnjosti autobusa su prljavi, o čemu sam i prije upozoravao, a vidljivi su i drugi nedostaci koji se na brz način ne otklanjaju, kao što je rasklimanost sjedišta i nedostatak tapecirunga te da ne nabrajam dalje. Osobno držim, kao promatrač i korisnik usluga, da se ovdje radi o neprihvatljivom nemaru zaposlenika, od vrha do dna, posebice u dijelu koji se odnosi na održavanje autobusa, a posljedica je permanentno urušavanje sustava Autotroleja, rekao je Popov, upitavši Obersnela „što se događa s poslovanjem KD Autotrolej i što namjeravate učiniti, odmah, kako bi se neki od navedenih nedostataka ispravili“.

Obersnel je kazao kako KD Autotrolej trenutačno raspolaže voznim parkom prosječne starosti iznad 11 godina. Međutim, do dolaska nova 54 autobusa, od kojih 22 autobusa krajem ove, a  32 autobusa krajem 2020. godine, javni prijevoznik svoju će djelatnost obavljati s postojećim voznim parkom.

– Unatoč navedenoj situaciji, Autotrolej se trudi zadržati visoku razinu ispravnosti vozila, kako ni na koji način sigurnost korisnika ne bi bila ugrožena. U svakom slučaju, ovo Komunalno društvo svjesno je problema te konstantno radi na njihovom rješavanju i uklanjanju bilo kakvog nezadovoljstva od strane naših korisnika, naveo je Obersnel, koji je kazao kako Autotrolej pokušava riješiti i problem manjka vozača.

– U Autotroleju ističu da se po tom pitanju poduzimaju sve raspoložive mjere kako bi kvalificirane vozače privukli za rad u Društvu te je tako natječaj za ovo radno mjesto objavljen na nacionalnoj razini, uz osiguranje smještaja na trošak Autotroleja. Uz to, u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje pokrenut je program prekvalifikacije, jer na tržištu rada nezaposlenih vozača gotovo da i nema. U suradnji sa suvlasnicima u pripremi su i mjere za nužne financijske uštede. Također, kada se govori o održavanju vozila, u dogovoru s tvrtkom Rijeka plus, radi se na optimizaciji svih aktivnosti, uključujući i nabavu od strane tvrtke Poslovni sustavi, s ciljem ubrzavanja svih procesa i poboljšanja učinkovitosti održavanja. U tom kontekstu su već provedene neke promjene, odgovorio je Obersnel.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }