Preko 210 milijuna kuna na raspolaganju gradovima i općina Urbane aglomeracije Rijeka u ovoj godini

U prvom kvartalu 2019. godine planira se raspisivanje poziva za dodjelu 39,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj sustava Start-up inkubatora, vrijedan na koji se mogu javiti svi gradovi i općine te poduzetničke potporne institucije s područja Urbane aglomeracije Rijeka, dok je u drugom kvartalu na rasporedu raspisivanje poziva kojim se žele osigurati 25,6 milijuna kuna bespovratnih sredstva za razvoj poduzetničkih zona na cijelom području UAR-a.

Rijeka – U Astronomskom centru Rijeka održana je konferencija „Provedba ITU mehanizma u 2019. godini u UA Rijeka“.

Darija Magaš, načelnica Sektora za programe urbanog razvoja u Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije istaknula je kako je, unatoč intenciji Europske komisije da mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) predstavlja fleksibilniji okvir za dodjelu sredstava EU fondova, primjeri dobre prakse iz ostalih europskih zemalja nisu se zbog ustrojstva lokalne i državne uprave mogli prenijeti i Hrvatskoj. To je značilo da se sustav dodjele sredstava putem ITU mehanizma mora ispočetka osmisliti za našu zemlju, što je pak dovelo i do dugotrajne pripreme ITU mehanizma u Hrvatskoj. Ujedno je pozvala sve članice UAR-a da se uključe u planiranje provedbe ITU mehanizma u novom višegodišnjem financijskom okviru Europske unije.

Pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca, ujedno i čelnik ITU posredničkog tijela u Gradu Rijeci, predstavio planirane pozive za dodjelu bespovratnih sredstava kroz otvorene pozive za više potencijalnih projektnih prijedloga i planirane pozive za izravnu dodjelu sredstava strateškim projektima Urbane aglomeracije Rijeka (UAR).

Do sada su završena dva poziva za dodjelu sredstava – tako je već u provedbi realizacija projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ u sklopu kojeg uskoro i kreće uređenje Dječje kuće, a potom i Gradske knjižnice Rijeka, dok je upravo zatvoren poziv „Jačanje sustava javnog prijevoza“, u sklopu kojeg će KD Autrotrolej nabaviti 32 autobusa niske emisije CO2, obnovit će se semaforska oprema te autobusna stajališta opremiti info displejima uz izradu mobilne i web aplikacije najave dolaska autobusa. Vrijednost dobivenih bespovratnih sredstava kroz ova dva poziva iznosi 122,7 milijuna kuna.

U prvom kvartalu 2019. godine planira se raspisivanje poziva za dodjelu 39,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj sustava Start-up inkubatora, vrijedan na koji se mogu javiti svi gradovi i općine te poduzetničke potporne institucije s područja Urbane aglomeracije Rijeka, dok je u drugom kvartalu na rasporedu raspisivanje poziva kojim se žele osigurati 25,6 milijuna kuna bespovratnih sredstva za razvoj poduzetničkih zona na cijelom području UAR-a.

U drugom kvartalu planira se raspisivanje poziva koji se tiče dodjele 19 milijuna kuna za revitalizaciju brownfield lokacija na području cijelog UAR-a, dok će se u trećem kvartalu raspisati pozivi vezani uz obnovu toplinarstva grada Rijeke, kojim bi se ovom projektu usmjerilo 88,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Provedbu Strategije razvoja Urbane aglomeracije 2014.-2020. sudionicima konferencije predstavila je Maja Depikolzuane, Voditeljica Službe za koordinaciju Urbane aglomeracije Rijeka. U prezentaciji su izneseni konkretni rezultati odnosno ostvarenja i zaključci o aktivnostima usmjerenima ka budućoj što boljoj realizaciji razvojne strategije. Posebno je naglasila izvrsnu suradnju s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Urbana aglomeracije Rijeka započela je sa pripremom strateškog projekta „Povežimo se baštinom“ u području kulture koju je prezentirao Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grad Rijeke. Cilj je projekta lokacije kulturne baštine u svim gradovima i općinama uključenim u Urbanu aglomeraciju Rijeka obnoviti, staviti ih u funkciju turizma te kroz jedinstveni interpretacijski centar obnovljenu kulturnu baštinu predstaviti građanima i turistima. Raspis javnog poziva za dodjelu 36,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava planira se za treći kvartal ove godine.

Osim ovih projekata koji se financiraju putem ITU mehanizma iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, planira se i raspisivanje niza poziva vezanih uz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. Prvi od njih, vezan uz deinstitucionalizaciju socijalnih usluga, mogao bi uslijediti već u lipnju, a raspis svih ostalih očekuje se tijekom 2019. godine.

Pročelnik zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić predstavio je način rada i sudjelovanje Grada Rijeke u Radnoj podskupini za pametne gradove na izradi Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. Poseban je naglasak pročelnik Jurić stavio na Strateški plan Rijeka pametna grad 2019.-2020 koji objedinjuje trinaest gradskih projekata usmjerenih unapređenju usluga za građane.

Konferenciji su prisustvovali članovi svih tijela urbane aglomeracije, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te predstavnici svih gradova u kojima se provode projekti financirani putem ITU mehanizma u Hrvatskoj.

Konferencija „Provedba ITU mehanizma u 2019.godini u UA Rijeka“ je drugi po redu promotivni događaj u europskom projektu „Tehnička pomoć ITU PT Rijeka“ u kojem Grad Rijeka kao posredničko tijelo za ITU mehanizam sufinancira troškove rada svoje ITU jedinice koja provodi delegirane funkcije Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

S ciljem učinkovitijeg povlačenja sredstava putem ITU mehanizma u rujnu 2015. godine, prema Zakonu o regionalnom razvoju, osnovana je Urbana aglomeracija Rijeka sa sjedištem u Gradu Rijeci. Pored Rijeke, Urbana aglomeracija obuhvaća i gradove Kastav, Kraljevicu i Opatiju te općine Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga i Viškovo. Urbanoj aglomeraciji Rijeka na raspolaganju je ukupno 49,5 milijuna eura.

Grad Rijeka je središte Urbane aglomeracije Rijeka i koristi sredstva novog financijskog mehanizma Europske unije integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam). ITU mehanizam za razdoblje 2014.-2020. godine uveden je s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a sastoji se od skupa aktivnosti tj. projekata i programa koje se u gradovima mogu financirati iz tri različita fonda – Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!