Projekt Sailor – glazbeni festival i izrada ‘zvučnog karburatora’ i dalje su dio programa Europske prijestolnice kulture

Kako je objasnio Obersnel, glazbena manifestacija „Sailor Festival“, iako je dio službenog programa EPK, ne financira se iz sredstava Grada Rijeke, niti Ministarstva kulture namijenjenih za EPK program te je tako svrstan u kategoriju programa koji se obilježavaju i promoviraju kao EPK program, dok njihovi nositelji zadržavaju punu samostalnost u kreiranju i provedbi programa, uključivši i njegovo financiranje i prijavljivanje na pozive za sufinanciranje, odnosno javne potrebe u kulturi.

Rijeka – Projekt „Sailor“ i dalje je dio programa Europske prijestolnice kulture 2020, odgovor je na pitanje koje je gradski vijećnik Zvonimir Peranić postavio direktorici Rijeka 2020 Emini Višnić. Peranić je pitao zašto Sailor festival više nije ‘EPK program’, no ovo glazbeno događanje ipak će biti uključeno u „veliku riječku kulturnu godinu“.

Lanjsko izdanje festivala Sailor

– Projekt „Sailor“, čiji je nositelj Udruga „Klub ljubitelja buke“, sastoji se od dva programska segmenta- glazbene manifestacije „Sailor Festival“ te znanstveno-istraživačkog i umjetničkog projekta „Sailor – Zvučna pumpa/ Zvučni karburator“. Projekt „Sailor“, uključivši oba navedena programska segmenta, dio je programa programskog pravca „Slatko i Slano“ kojeg provodi DeltaLab-Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci, odnosno dio je službenog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture (EPK), kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Prezentacija programa Sailor i zvučnog karburatora

Kako je objasnio, glazbena manifestacija „Sailor Festival“, iako je dio službenog programa EPK, ne financira se iz sredstava Grada Rijeke, niti Ministarstva kulture namijenjenih za EPK program te je tako svrstan u kategoriju programa koji se obilježavaju i promoviraju kao EPK program, dok njihovi nositelji zadržavaju punu samostalnost u kreiranju i provedbi programa, uključivši i njegovo financiranje i prijavljivanje na pozive za sufinanciranje, odnosno javne potrebe u kulturi.

– Projekt „Sailor – Zvučni karburator / Zvučna pumpa“ je kao zasebni znanstveno-istraživački i umjetnički projekt uključen u programski pravac Slatko i slano, a za razliku od festivala, financiran je iz sredstava Grada Rijeke namijenjenih za EPK. Zvučni karburator je inovacija koja se razvija i sa drugim sastavnicama Sveučilišta u Rijeci te je stoga i prioritet u smislu sufinanciranja programa, što je bilo naglašeno i na javnom predstavljanju projekta u prosincu 2018. godine, zaključio je Obersnel.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!