Rezultat premijerova posjeta Kini – Rijeka bi mogla postati važna luka za plasman kineske robe u Europu

Kako navodi Jutarnji list, kineskim potencijalnim partnerima ponuđen je zakup prostora Zagrebačke obale te da preko Luke Rijeka plasiraju robu u Zapadnu Europu.

Rijeka – Luka Rijeka mogla bi uskoro dobiti sasvim novi značaj u europskim okvirima. Naime, tijekom nedavnog posjeta premijera Andreja Plenkovića Kini, kada su predstavljeni brojni projekti za koje bi mogli biti zainteresirani kineski ulagači, riječka se luka pokazala kao jedna od atraktivnijih mogućnosti za koju su interes pokazale obje strane.

Kako navodi Jutarnji list, kineskim potencijalnim partnerima ponuđen je zakup prostora Zagrebačke obale te da preko Luke Rijeka plasiraju robu u Zapadnu Europu. Kada bi se na terminal Zagrebačka obala uspjelo dovesti 600 tisuća TEU-a tereta, uz već postojećih 600 tisuća TEU-a u Brajdici, to bi bio respektabilan teret koji bi luku Rijeka dignuo na novu razinu. U tom slučaju puni smisao dobila bi i nizinska pruga, pa bi njena izgradnja bila isplativija.

Pruga od Zagreba do Rijeke, ali i prema mađarskoj granici, jedan je od projekata za koji bi Kinezi mogli biti zainteresirani. Procijenjena vrijednost ukupne dužine pruge, od Rijeke do Mađarske, iznosi oko 3,6 milijardi eura, dok se dionica od Rijeke do Zagreba procijenuje na vrijednost od oko milijarde eura. Zasad se kreće u izgradnju prve dionice, od Hrvatskog Leskovca do Karlovac, u dužini od 45 kilometara i vrijednosti od 300 milijuna kuna, pri čemu je 85 posto sredstava osigurano iz EU fondova.

– Prostor za direktno kinesko investiranje otvara se na dionici od Goljaka do Skradnika, gdje se vrijednost radova procijenjuje na 650 milijuna eura. Riječ je o najzahtjevnijoj dionici pruge na kojoj se planiraju gradnja obilaznice Karlovca, rekonstrukcija postojeće pruge od Karlovca do Mostanja i gradnja jednog kolosijeka od Mostanja do kolodvora Belaj, gradnja nove dvokolsječne pruge do Skradnika te spoj Skradnika i Josipdola te rekonstrukcija Josipdola. Potom slijedi izrazito zahtjevna dionica Oštarije – Škrljevo dužine 114 kilometara. Konzultanti Europske komisije prije nekoliko godina su financiranje i gradnju ove dionice proglasili potpuno neisplativim, stoga se upravo na tom dijelu otvara prostor za kineske ulagače. U tom slučaju hrvatska bi Vlada trebala donijeti odluku o davanju te dionice u koncesiju, navodi Jutarnji list.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }