Riječkim gimnazijalcima predstavljene mogućnosti studiranja na Medicinskom fakultetu u Rijeci

Cilj ovoga predstavljanja je upoznati maturante sa studijem medicine, dentalne medicine i sanitarnog inženjerstva na riječkom Medicinskom fakultetu, kao i značaj i ulogu medicinske struke i liječničkog zanimanja općenito.

Rijeka – Jučer je za sve maturante Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka i Prve riječke hrvatske gimnazije, koji razmišljaju o izboru liječničkog zanimanja, u biblioteci pred 50-tak gimnazijalaca završnih razreda održano predstavljanje studija medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Cilj ovoga predstavljanja je upoznati maturante sa studijem medicine, dentalne medicine i sanitarnog inženjerstva na riječkom Medicinskom fakultetu, kao i značaj i ulogu medicinske struke i liječničkog zanimanja općenito.

Apsoleventica medicine Dora Iljadica, nekadašnja učenica Gimnazije A.Mohorovičić

U dogovoru s domaćinima, na predstavljanju su partnerski sudjelovali KBC Rijeka i ravnatelj prof. dr. Davor Štimac, Dom zdravlja Primorsko- goranske županije i ravnatelj doc. dr. Vladimir Mozetič te Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci s dekanom prof.dr. Tomislavom Rukavinom. Zanimljivo je da su sva trojica nekada bili učenici riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića.

Predstavljanju se iskustvima iz prve ruke pridružila i apsolventica Medicinskog fakulteta Dora Iljadica, nekadašnja učenica Gimnazije Andrija Mohorovičić, poručivši kako je šest godina studiranja prekrasno iskustvo koje preporučuje svima koji razmišljaju o pozivu liječnika.

Ovom je prilikom dekan fakulteta, prof. dr. Tomislav Rukavina naveo kako Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci na studij medicine godišnje upisuje oko 130 novih studenata, studij traje šest godina, a program studija podijeljen je u dva dijela: prvi dio tzv. pretklinika i drugi dio, koji se odnosi na kliničke predmete, odnosno nastavu i praktični rad studenata uz izravno upoznavanje sa strukom na nastavnim bazama Fakulteta, u KBC Rijeka i u Domu zdravlja PGŽ-a.

Na pitanje dekana Rukavine koliko učenika želi upisati neki od tri studija na Medicinskom fakultetu, više od polovine iskazalo je interes. Ovom prilikom, dekan Rukavina osvrnuo se na problem odlazaka liječnika iz Hrvatske „Medicina nije samo zanimanje, već i poziv. Liječnici nam odlaze iz Hrvatske, u ovome je trenutku jednadžba možda okrenuta na stranu odlaska, ali je sigurno da će se okrenuti na stranu ostanka, pa i povratka“ kazao je dekan Rukavina poručivši gimnazijalcima kako će na riječkom Medicinskom fakultetu steći dobro obrazovanje te im zaželio iskrenu dobrodošlicu.

prof.dr. Davor Štimac, ravantelj KBC Rijeka, prof.dr. Tomislav Rukavina, dekan MedRi i doc.dr. Vladimir Mozetič, rukovoditelj Doma zdravlja

Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ i nekadašnji učenik Prve riječke hrvatske gimnazije doc.dr. Vladimir Mozetič osvrnuo se na vlastito iskustvo izbora ove struke za koju se, kako tvrdi, odlučio još kao mladi gimnazijalac. „Ljepota struke i osjećaj da možete nekome pomoći ljepše je od mnogo čega što nam se u životu događa“, kazao im je doc. dr. Vladimir Mozetič istakavši značaj i vrijednosti liječničkog poziva. Tom prilikom Doc. dr. Vladimir Mozetič predstavio je učenicima rad i ustroj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

Predstavljanje je zaključio ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. Davor Štimac istaknuvši kako je KBC Rijeka koji predstavlja, s više od 3 tisuće zaposlenih, najveća tvrtka u Primorsko-goranskoj županiji.

„Zanimanje liječnika u Hrvatskoj ipak je bolje plaćeno od ostalih zanimanja. Ako volite ovaj posao, koji je nadasve zanimljiv i koristan, postoji realna mogućnost da zaradite svoj kruh ostajući u svojoj sredini. Naveo je i izazove suvremene medicine, jer će se, u narednom periodu tu događati ubrzani napredak i velike promjene. Medicina je izazov za sve one željne znanja i otkrića. Naš najveći problem danas u Hrvatskoj je nedostatak inicijative, optimizma, nizak radni elan, stoga je na mladima da to promijene. Liječnike možemo zadržati raznim naprednim metodama koje obavljamo u KBC-u Rijeka, razvijanjem niza projekata, ali prije svega za to su nam potrebni novi ljudi, budući liječnici i zato smo danas tu“, kazao je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac. Podsjetio je i na gradnju nove riječke bolnice koja čeka nove generacije liječnika te zaključio kako bolje i korisnije zanimanje gotovo i nije moguće odabrati.

Interes gimnazijalca nije izostao i sigurno će ovo izlaganje neke od njih dodatno potaknuti i motivirati da upišu studij medicine i postanu liječnici, koji će doprinositi zdravlju pacijenata i boljitku šire zajednice.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }