Sanacija kastavskih zidina nastavlja se i ove godine – Grad Kastav od Ministarstva kulture dobio 280 tisuća kuna

Kastavske zidine jedan su od najznačajnijih povijesnih spomenika Kastva te tvore jedan od najcjelovitije očuvanih kompleksa gradskih zidina s kraja 15. i početka 16. stoljeća ne samo na Kvarneru i Istri, nego i u baštini fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj.

Kastav – Grad Kastav je za uređenje gradskih zidina od Ministarstva kulture dobio sredstva u iznosu od 280.000 kuna. Kako su javili iz gradske uprave, sredstva su dodijeljena temeljem javnog poziva za program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara.

Kastavske zidine jedan su od najznačajnijih povijesnih spomenika Kastva te tvore jedan od najcjelovitije očuvanih kompleksa gradskih zidina s kraja 15. i početka 16. stoljeća ne samo na Kvarneru i Istri, nego i u baštini fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj. Izvanredan su primjer napora lokalne zajednice u obrani svoga grada i prilagodbe u prihvaćanju novih rješenja i ideja tadašnjim mogućnostima lokalne sredine.

Projekt sanacije gradskih zidina prepoznat je i ranijih godina od strane konzervatora i Ministarstva kulture, 2017. godine su izvršeni radovi na sanaciji istočnog zida, a u 2018. godini radovi na sjeveroistočnoj kuli. U pozivu za 2019. kao logičan slijed do sada izvršenih radova predložena je sanacija sjevernog zida i kule Žudika.

Dosad je Ministarstvo kulture dvaput sufinanciralo uređenje zidina u Kastvu, 2017. i 2018. godine s po 100 tisuća kuna.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!