Studenti kreću u prosvjed: Žele potaknuti SC na gradnju paviljona za siromašne kolege za koji su sredstva već osigurana

Zbog takvog stava, ali i niza drugih propusta koje je Studentski zbor nabrojio u svom dopisu kolegama, studenti planiraju održati prosvjed ovog petka, nazvanog „Riječki studenti za studentski standard”.

Rijeka – Studenti Sveučilišta u Rijeci krenuli su u „rat“ sa Sveučilišnim centrom kako bi osigurali izgradnju novog doma u kojem bi bili smješteni studenti slabijeg imovinskog statusa. Senat Sveučilišta donio je odluku o izgradnji Paviljona 3, namijenjenog prvenstveno smještaju studenata slabijeg socioekonomskog statusa, no Studentski centar – kako navode studenti – odbija provesti odluku i krenuti u investiciju koja bi donijela tristotinjak novih mjesta na Trsatu.

Zbog takvog stava, ali i niza drugih propusta koje je Studentski zbor nabrojio u svom dopisu kolegama, studenti planiraju održati prosvjed ovog petka, nazvanog „Riječki studenti za studentski standard”.

– Tim skupom želimo ukazati na neprihvatljiv rad Studentskog centra, institucije zadužene za brigu o studentskom standardu, koja već godinama ne ulaže u postojeći studentski smještaj što dovodi do situacije da u domovima nema tople vode ili internetske veze. Istovremeno podiže cijene smještaja do apsurdnih razina. Jasno je kako takve cijene ne mogu priuštiti studenti slabijeg socioekonomskog statusa, zbog čega je Senat Sveučilišta donio odluku da Studentski centar krene u investiciju novog Paviljona 3 za studente koji pripadaju upravo toj, najugroženijoj kategoriji. Značajn dio sredstava za tu investiciju osiguran je od naknada za studentski rad i upisnina, no usprkos tome Studentski centar odbija provesti odluku Senata, naveli su studenti u pozivu kolegama na prosvjed.

Kako su pojasnili iz Studentskog zbora, početna sredstva za izgradnju novih smještajnih kapaciteta već su osigurana kroz odvajanje iz studentskih upisnina i rada studenata putem Studentskog centra, za koji poslodavci plaćaju dodatnu naknadu koja se sukladno Zakona o obavljanju studentskih poslova treba utrošiti na poboljšanje studentskog standarda. Ostatak sredstava prikupio bi se iz istih izvora u narednih deset godina, stoga kreditno zaduženje ne bi opterećivalo poslovanje Studentskog centra.

– Ulaganja u studentski standard (osobito u smještajne kapacitete) daleko su od potrebnih, a usprkos tome redovito se podiže cijena smještaja. Stoga tražimo poštivanje Zakona o obavljanju studentskih poslova, koji nalaže da Povjerenstvo sačinjeno od imenovanih predstavnika studenata i članova Studentskog Centra raspolaže prihodima od studentskog rada za ulaganje u studentski standard, kako bi studenti sami mogli odlučiti što je najbolje i najpotrebnije ulaganje u studentski standard prema onome što je njihova trenutna potreba. Naša želja je da 300 novih studenata i kolega može ostvariti pravo na jeftiniji smještaj u sljedeće 2 godine izgradnjom Paviljona 3, da Studentski Centar i studenti budu partneri u budućnosti i pokretači akademskog ali i građanskog društva i ustrajat ćemo do njenog ispunjenja, poručili su studenti.

Studenski centar na najavu studentskog proglasa odgovorio je pamfletom na svojim službenim Facebook stranicama, koji je vrlo brzo uklonjen nakon što su to zatražili studentski predstavnici uz argument da vrvi neistinama. U odgovoru studentima, između ostalog, radnici SC-a (kako stoji u potpisu objave) naveli su kako je „poznato da je za probleme s toplom vodom odgovoran investitor“ te da su oni zgrade na Trastu preuzeli u takvom stanju, da bi u sljedećem postu snimili video kojim „dokazuju“ da tople vode u studentskim domovima ima napretek. Međutim, kako su istaknuli studenti – video nije snimljen u onom paviljonu u kojem se najviše osjeti nedostatak vode, već u onom koji uglavnom tih problema nema. Vrlo brzo komentari ispod objave ispunili su se neugodnim iskustvima studenata koji su mjesecima bili bez tople vode u svome paviljonu.

Studenti su predstavnicima Studentskog centra dali rok do četvrtka da ispune njihove zahtjeve koji se tiču ulaganja u studentski smještaj i standard, a u suprotnom će održati najavljeni prosvjed u petak. Kako doznajemo od predstavnika Studentskog zbora, iz SC-a pokušavaju odugovlačiti s ispunjenjem zahtjeva, no studenti kažu kako to neće tolerirati već će prosvjedom „poslati poruku kako studenti nisu i neće nikada pristati biti izvor prihoda za poslovanje Studentskog Centra Sveučilišta u Rijeci; nisu lutke i neće se dati manipulirati obećanjima Studentskog Centra te filtriranim činjenicama o kvaliteti rada istoga“.

– Šutili smo i čekali ispunjenje danih obećanja i naših želja i prijedloga, koji su godinama bili odbijani ili stavljani na čekanje, ali nikada nisu ispunjeni, ili su ispunjeni samo djelomično ili kratkotrajno. Dugo vremena uključeni smo u tijela Studentskog Centra i u stalnoj smo potrazi za točnim informacijama koje nam se godinama odbijaju dati napismeno. Nikada prije nismo organizirali javno okupljanje i sada, kada je jasno kako Studentski centar ne podupire studente već dugi niz godina, želimo ovome stati na kraj i donijeti promjenu nadolazećim generacijama, kazali su iz Studentskog zbora.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }