Tko će nas liječiti? Nedostaje medicinskih sestara, a 130 liječnika uskoro će napuniti 65 godina

Vezano za popunjenost mreže i stanja kadrova, iznesen je podatak da će do 2023. godine ukupni broj zdravstvenih radnika – liječnika koji će napuniti 65 godina biti 127. Istaknut je problem medicinskih sestara kao kadra kojeg trenutno najviše nedostaje u mreži, kao i doktora medicine obzirom na visoku starosnu dob velikog broja liječnika.

Rijeka – Na dnevnom redu prve ovogodišnje sjednice Savjeta za zdravlje Primorsko-goranske županije bilo je riječi o stanju opremljenosti prostora u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost u Primorsko-goranskoj županiji na primarnoj razini zdravstvene zaštite i popunjenosti Mreže javne zdravstvene službe na području županije.

Ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Vladimir Mozetič je rekao kako Dom zdravlja ima bazu podataka vezano uz opremu sa stanjem i potrebama zanavljanja, servisiranja,kao i tromjesečni periodički unutarnji nadzor ordinacija, pri čemu se misli i na ordinacije u sklopu Doma zdravlja i koncesionare. U 2017. i 2018. godini u prostore kojima upravlja Dom zdravlja uloženo je 6,2 milijuna kuna. Valja napomenuti da je veliki problem disperzija prostora kojima Dom zdravlja upravlja, s tim da je od 76 prostora Županija vlasnik samo 6 prostora.

Pročelnica Đulija Malatastinić podsjetila je da 1. siječnja 2019. godine nastupio novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a u pripremi je i novi Pravilnik o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti što je prilika da se navedena problematika racionalno riješi.

Zaključeno je kako je opremljenost ordinacija zadovoljavajuća, a nove okolnosti koje su nastupile donošenjem novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti će biti razmatrane na Županijskoj skupštini PGŽ.

Vezano za popunjenost mreže i stanja kadrova, iznesen je podatak da će do 2023. godine ukupni broj zdravstvenih radnika – liječnika koji će napuniti 65 godina biti 127. Istaknut je problem medicinskih sestara kao kadra kojeg trenutno najviše nedostaje u mreži, kao i doktora medicine obzirom na visoku starosnu dob velikog broja liječnika. Problem je potrebno rješavati na svim razinama, a Savjet za zdravlje će ubrzo planirati sljedeću sjednicu, upravo s namjerom da se definiraju mjere koje bi pomogle ovu kadrovske probleme u zdravstvu.

Važno je senzibilizirati stanovništvo na deficit ovih kadrova jer su domicilni mladi ljudi u iznimno malom broju zastupljeni u školovanju za zdravstvena zanimanja, posebno doktora medicine.

Savjet za zdravlje na čelu s predsjednicom Romanom Jerković poručuje kako je problem kadrova nešto što zahtijeva sustavno promišljanje i mjere  jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i nacionalne razine, jer parcijalna rješenja i sporadične intervencije neće donijeti prava rješenja.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!