U sklopu projekta Akcija za 5! riječki su srednjoškolci učili o aktivnom sudjelovanju u društvu

“Akcija za 5!” je ove godine okupila 73 učenika iz 12 riječkih srednjih škola koji su radom u grupi stvarali svoje projekte, nakon čega su ih prezentirali i o njima raspravljali. Na kraju programa izabran je najbolji projekt koji će s 5 tisuća kuna Grada Rijeke i mentorstvom udruge Delta ići u realizaciju.

Rijeka – Tema ovogodišnjeg izdanja projekta kojeg već trinaestu godinu provodi udruga Delta u suradnji s Gradom Rijekom bila je medijska pismenost. “Akcija za 5!” je ove godine okupila 73 učenika iz 12 riječkih srednjih škola koji su radom u grupi stvarali svoje projekte, nakon čega su ih prezentirali i o njima raspravljali. Na kraju programa izabran je najbolji projekt koji će s 5 tisuća kuna Grada Rijeke i mentorstvom udruge Delta ići u realizaciju.

Ovogodišnje je izdanje Akcije za 5! okupilo 73 učenika iz 12 riječkih srednjih škola

U uvodnom dijelu jednodnevnog programa, izvršna direktorica udruge Delta Maja Uršić Staraj kazala je kako postavljeni zadaci simuliraju rad gradske uprave te su usmjereni na razvijanje vještina poput kritičkog razmišljanja, financijske pismenosti, donošenja odluka, timskog rada, prezentiranja, retoričkih vještina koje će u budućnosti moći koristiti u vlastitoj karijeri i za dobrobit zajednice.

Sudionike programa je u ime Grada Rijeke pozdravio zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, kazavši kako je tema medijske pismenosti je danas naročito važna, budući da se velika većina djece i mladih informira preko društvenih mreža i digitalnih platformi koje iziskuju kritičnost prema pročitanom i razlikovanje pravih, konkretnih i istinitih vijesti od onih koje to nisu.

„Vaše sudjelovanje u ovom programu govori da želite participirati i stvarati bolje društvo, kao što su neki od bivših učenika koji su prije 13 godina sudjelovali u Akciji za 5, danas aktivni građani našeg grada, pa se tako nadam da ćete se uključiti i u naš veliki projekt Europske prijestolnice kulture, koji ima mnoštvo programa u koje se građani mogu uključiti“, rekao je Filipović, dodavši kako Grad Rijeka aktivno radi na poticanju građanske participacije, što dokazuje pokretanje programa Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovnoškolce, ali i činjenica da je Rijeka po treći puta proglašena za najtransparentniji grad u Hrvatskoj.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }