VIDEO Baška International guitar festival u znaku vrhunskih izvođača i projekcije filma Črni Kastavac

Koncertni program započinje u 21, a ulaz na sve programe je slobodan…

Damir Halilić Hal

Baška – Od 17. do 20. kolovoza, na još jednom izdanju festivala Baška International guitar festival u organizaciji udruge Hal, gitare će ponovo biti u fokusu ljubitelja kvalitetne glazbe,

Prva dva dana ovogodišnjeg festivala održat će se u kompleksu Sv. Lucije u Jurandvoru. Program, 17. kolovoza otvara Vlatko Stefanovski, a uz legendarnog makedonskog gitarista nastupit će Damir Halilić Hal dok će program zaokružiti Ivan Petričić – Smoothead s izložbom unikatnih cigar box gitara.

Vlatko Stefanovski jedan je od najeksponiranijih glazbenika regije čija blistava karijera traje više od četrdeset godina. Ovaj gitaristički virtuoz nastupao je diljem svijeta, od najprestižnijih klubova do velikih koncertnih dvorana, ostvarivši suradnje s eminentnim svjetskim glazbenicima i orkestrima. Napisao je glazbu za brojne kazališne i baletne predstave, autor je filmske glazbe i glazbe za animirane filmove te član legendarne makedonske skupine Leb i Sol. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, uključujući počasni doktorat umjetnosti koji mu je dodijelilo Sveučilište Ćirila i Metoda u Skoplju, a 2017. godine dodijeljena mu je najviša makedonska državna nagrada „11. Oktobar“ – nagrada za životno djelo u području kulture i umjetnosti. Damir Halilić Hal, umjetnički ravnatelj BIG festivala na ovogodišnjem izdanju predstavit će skladbe s novog albuma koji će biti objavljen krajem godine pri čemu će se nastup snimati za potrebe izrade video DVD-a koji će uz standardni audio CD biti dio novog projekta. Cigar Box revolution koja je krenula iz SAD-a nakon čega se širi i u Europi privukla je pažnju svestranog umjetnika Ivana Petričića (glazbenik, slikar, kipar…) koji počinje izrađivati unikatne cigar box gitare koje će izložiti na ovogodišnjem BIG festivalu. Kao zaljubljenik u blues glazbu njegovim instrumentima dominiraju blues motivi budući da su ova glazbala duboko ukorijenjena u blues tradiciju, a Smoothead ne samo da ih izrađuje nego i svira kao one man band koristeći usnu harmoniku, cigar box gitaru, perkusivne instrumente itd.

Fran Živković

Fran Živković i Marko Ramljak Band nastupit će 18. kolovoza. Sa svega dvije godine Frano Živković „zalijepio“ se za staru gitaru svoga djeda koja je stajala u kutu dnevne sobe obiteljskog stana u Rijeci. Od tada je održao više od 200 koncerata po Europi, a Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo mu je stipendiju fonda Rudolf i Margita Matz. Frano sklada vlastite kompozicije, a snimio je i svoj prvi album sastavljen većinski od upravo autorskih skladbi. Više puta dijelio je pozornicu i s jednim od najvećih svjetskih gitarista Tommyjem Emmanuelom. Marko Ramljak široj javnosti poznat je kao violinist koji već dugi niz godina surađuje s hrvatskom pop zvijezdom Gibonnijem, međutim, upravo je gitara ta koja je uvelike utjecala na razvoj njegova izražavanja na violini. U dvije godine koje je proveo u Južnoj Africi imao je priliku biti gitarist u vrlo popularnom bendu Kreesan, a nakon povratka u Hrvatsku objavio je 3 albuma autorske glazbe i surađivao s brojnim eminentnim glazbenicima iz Hrvatske i inozemstva. Dobitnik je 4 nagrade Hrvatske glazbene unije „Status“ za najistaknutijeg instrumentalista godine.

The Blondes

Trećeg dana Festivala, program se seli na Staru Rivu u srcu Baške, a nastupit će duo The Blondes, Igor Leonardi i Wacky Blues Professors koje smo nedavno imali prilike čuti u sklopu premijernog Jerry Ricks Blues Festivala u Kastvu. Akustični duo iz Opatije čine Emanuela Lazarić Ella na gitari i looperu te Kristina Radovčić Kiki na gitari, kazoou, usnoj harmonici i „šuškama“. Nakon što su postale prepoznatljive po coverima koji ne robuju šablonama, unošenju kreativne note u svaku obrađenu kompoziciju te dodatno potaknute pozitivnim kritikama, odlučuju se na realizaciju autorskih pjesama. To im je otvorilo vrata za nastupe na velikim domaćim festivalima kao što su Splitski festival i Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku na kojima su bile nagrađivane.

Wacky Blues Professors

Igor Leonardi je legendarni slovenski gitarist koji je četiri godine proveo na Odsjeku za jazz i klasičnu gitaru Glazbene akademije u Grazu. Proputovao je Aziju i Afriku, upijajući tamošnju tradicionalnu glazbu i upoznajući nove instrumente poput indijskog sitara, arapske lutnje, turskog saza, afričke kore, itd. Deset godina živio je u SAD-u gdje je surađivao s eminentnim američkim glazbenicima na koncertima i u studiju, a predavao je i etno-glazbu u Oaklandu u Kaliforniji. U Sloveniji je poznat kao član kultnih skupina kao što su Miladojka Youneed, Quatebriga i Begnagrad. Napisao je glazbu za više od 50 kazališnih predstava, a dobitnik je i nagrada za filmsku glazbu. Prismojeni profesorji bluesa ili Wacky Blues Professors slovenski su blues rock bend koji je tijekom posljednjih desetak godina stekao reputaciju jednog od najatraktivnijih live bendova, ne samo u Sloveniji, nego i šire. Uz sve veće festivale i evente u Sloveniji, nastupali su i na turnejama po Europi i SAD-u. Snimili su nekoliko albuma s uglavnom autorskom glazbom, uz neizbježne standarde bogate blues i rock ostavštine.

Posljednjeg dana održavanja, Festival se vraća u okrilje kompleksa Sv. Lucije u Jurandvoru, a nastupa Enrico Maria Milanesi te će se održati i projekcija glazbeno dokumentarnog filma Črni Kastavac, o Philadelphia Jerryju Ricksu, blues glazbeniku koji je živio kao „rambler“ – glazbeni nomad sve do trenutka kada se odlučio skrasiti u Hrvatskoj koju je često pohodio na svojim putovanjima.

Igor Modrić – autor filma Črni Kastavac

Na poziv Damira Halilića Hala, svjetski priznatog gitarista, došao je u Kastav, srednjovjekovni gradić pokraj Rijeke u koji se „na prvu“ zaljubio te odlučio u njemu ostati duže vrijeme. Sudbina je ipak htjela da tu ostane zauvijek. Naime, nakon svega godine dana provedene u Kastvu Jerry Ricks teško je obolio te preminuo 2007. godine. Želja mu je bila da mu posljednje počivalište bude upravo u Kastvu. U spomen Ricksu 2008. godine pokrenut je Kastav Blues Festival, koji nakon spajanja s Opatija riviera Blues Festival nosi ime upravo po Jerryju…

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!