Zamrznute pjesme Gradskog kazališta lutaka Rijeka trijumfirale na 21. Susretu Hrvatskog centra ASSITEJ

Zamrznute pjesme Gradskog kazališta lutaka Rijeka trijumfirale na 21. Susretu Hrvatskog centra ASSITEJ

Foto Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Dirljivu predstavu inspiriranu pričama „Zamrznute pjesme“ Stjepana Grigorjeviča Pisahova, ruskog pisca i umjetnika, može se pogledati 3. studenoga u 11 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, u sklopu 23. revije lutkarskih kazališta.

Rijeka – Predstava Zamrznute pjesme, autorice i redateljice Tamare Kučinović, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, osvojila je četiri vrijedne nagrade na 21. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ, i to za najbolju predstavu u cjelini, najbolju scenografiju i lutke te najbolje oblikovanje svjetla, a nagrada za glumačko ostvarenje dodijeljena je ansamblu predstave. Susret je održan u Čakovcu od 15. do 19. listopada, a za nagrade je konkuriralo deset predstava.

Kao prosudbena komisija 21. Susreta, Bruno Margetić, Katica Šubarić i Leo Vukelić težili su poticanju izvrsnosti i prepoznavanju izvanrednih dostignuća koja odišu vrhunskom tehničkom kvalitetom i/ili umjetničkim senzibilitetom sutrašnjice. U konačnici, komisija je nagradila i umjetnička ostvarenja današnjice pa su stoga nagrade grupirali u dvije skupine: Nagrade današnjice i Nagrade sutrašnjice.

U kategoriji Nagrade sutrašnjice, Zamrznute pjesme osvojile su Nagradu za najbolju predstavu u cjelini uz objašnjenje: „Fantastična, kompaktna, zatvorena cjelina, suptilne dramaturgije, nenametljive, ali snažne režije. Promišljena, tehnički besprijekorna, estetski ujednačena i dovršena predstava koja nas je s lakoćom uvukla u svoju toplu priču i zamrznuti svijet. Nevjerojatna zaokruženost i dosljednost predstave, nošeni zapanjujućom igrom ansambla lansirali su ovu predstavu na sam vrh 21. susreta HC ASSITEJ.“

U istoj je kategoriji ansambl Zamrznutih pjesmama (Tilen Kožamelj, Petra Šarac, Andrea Špindel, David Petrović i Damir Orlić) osvojio i Nagradu za glumačko ostvarenje, uz objašnjenje: „Razina uvježbanosti i predanosti ovog ansambla ostavila je poseban utisak na prosudbeno povjerenstvo. Dostignuta razina kvalitete ostavila nas je zatečenima: ansambl je redefinirao pojam tehničke dovršenosti i spremljenosti grupe te podigao ideju o mogućem za jednu stepenicu više.“

U jednako važnoj kategoriji Nagrade današnjice, za Zamrznute pjesme, Deni Šesnić osvojio je Nagradu za scensko svjetlo, a Aleni Pavlović pripala je Nagrada za scenografiju i lutke.

Autorski tim, uz sve navedene, čine i Ivana Đula i Luka Vrbanić kao skladatelji te Nikša Eldan kao dramaturški suradnik i asistent redateljice, dok je uz Alenu PAvlović lutkarska tehnologinja Luči Vidanović.

Ova predstava već ranije je nagrađivana – na ovogodišnjem 51. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF-u osvojila je čak tri nagrade: dječji žiri jednoglasno je „Zamrznute pjesme“ proglasio najboljom predstavom Festivala, dok je međunarodni stručni žiri nagradio Denija Šesnića za inventivno osvjetljenje u predstavi „Zamrznute pjesme“ i ansambl predstave „Zamrznute pjesme“ za preciznu zajedničku animaciju lutaka.

Dirljivu predstavu inspiriranu pričama „Zamrznute pjesme“ Stjepana Grigorjeviča Pisahova, ruskog pisca i umjetnika, može se pogledati 3. studenoga u 11 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, u sklopu 23. revije lutkarskih kazališta.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!