12. Astro party Lunasa – Astronomija, romantika, mistika i mitologija zavladat će Novigradom

Podsjetimo kako je ova manifestacija pokrenuta prije 12 godina, održava se od početka prvoga dana u kolovozu, da bi s vremenom postala dvodnevnom manifestacijom. Datum Lunase vezan je uz 1. kolovoza, obzirom da su na taj dan neki drevni narodi slavili ljeto u njegovoj najvećoj snazi, zahvaljujući pritom prirodi i bogovima na svim darovima i blagodatima koje uživaju.

Novigrad – U utorak 31. srpnja i srijedu 1. kolovoza u večernjima satima na prostoru Velikog trga i Parka Novigradske biskupije po 12. put organizira se po mnogočemu jedinstvena i posebna manifestacija „Astro party Lunasa“. Riječ je o dvodnevnom programu čiji se specifični sadržaji odvijaju u posebnoj atmosferi, a cijela se manifestacija temelji na elementima astronomije, romantike, mistike i mitologije…

Posebna atmosfera Lunase stvorit će se tako što će za potrebe manifestacije prostor Velikog trga i Parka Novigradske biskupije, biti gotovo u potpunom mraku, s isključenom javnom rasvjetom, a jedino svijetlo davat će svjećice i baklje postavljene uzduž staza kojima će se posjetitelji kretati. Posjetitelje manifestacije dočekat će pak upečatljiva slika novigradskog zvonika, „oslikanog“ posebnim 3D animiranim video projekcijama.

Oba dana manifestacije program će započeti u 20 sati, romantičnim zalaskom sunca uz prigodnu glazbenu kulisu na rotondi ponad gradske plaže. Od 21 sat očekuju nas znanstveno-popularna predavanja u atriju Muzeja Lapidarium, dok će u 22 sata započinjati scenski i akrobatski performansi, vatreni showovi, dječje predstave, glazbeni nastupi i drugi prigodni sadržaji, koji će animirati publiku na Velikom trgu, u Parku Novigradske biskupije i okolnom prostoru.

Cijelo vrijeme tijekom trajanja manifestacije, obje večeri, posjetitelji će u Parku moći teleskopima promatrati nebeska tijela, uz objašnjenja astronoma iz Zvjezdarnice Višnjan. Također obje večeri na Velikom trgu iza zvonika bit će upriličen i mali izložbeno-prodajni sajam prigodnih rukotvorina, suvenira i umjetničkih predmeta, kao i autohtonih poljoprivrednih proizvoda našega kraja.

Podsjetimo kako je ova manifestacija pokrenuta prije 12 godina, održava se od početka prvoga dana u kolovozu, da bi s vremenom postala dvodnevnom manifestacijom. Datum Lunase vezan je uz 1. kolovoza, obzirom da su na taj dan neki drevni narodi slavili ljeto u njegovoj najvećoj snazi, zahvaljujući pritom prirodi i bogovima na svim darovima i blagodatima koje uživaju. Otuda i naziv manifestacije, Lunasa (Lúnasa, Lughnasadh), kako su taj dan u svojem kalendaru nazivali Kelti, drevni narod na čijoj se kulturi dobrim dijelom temelji i naša današnja civilizacija, s mnogim elementima i obilježjima koja su ostavština upravo te drevne kulture. Isto tako, manifestacija valorizira činjenicu kako je Novigrad prije 12 godina dobio prvu europsku nagradu za projekt ekološke odnosno energetski učinkovite javne rasvjete. Organizator Lunase je Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova.

PROGRAM
31. 7.

20.00 h
Zalazak sunca uz glazbu
Duo Cavatina /flauta i gitara/
„Rotonda“ (D)

21.00 h
Predavanje / Predstavljanje knjige
Vedran Sinožić: „Naša Troja“
Moderator: Davor Šišović
Atrij Muzeja Lapidarium (A)

21.00 h
Kazališna predstava za djecu
Teatar Naranča: „Veli Jože“
Park Novigradske biskupije (E1)

22.00
Fire show
Park Novigradske biskupije (E1)

1. 8.
20.00 h
Zalazak sunca uz glazbu
Duo Moonglow /flauta i piano/
„Rotonda“ (D)

21.00 h
Predavanje
Korado Korlević: „Misterij tunguske eksplozije 1908.“
Atrij Muzeja Lapidarium (A)

21.00 h
Kazališna predstava za djecu
Teatar Oz: „Mrav, mrav, mrav i cvrčak“
Park Novigradske biskupije (E1)

22.00
Koncert / Scenski performance
Putokazi
Park Novigradske biskupije (E1)

31. 7. & 1. 8.
20.00 h
Bio-Eko-Etno sajam lokalnih proizvoda
Iza zvonika (C)

21.00 h
Promatranje nebeskih tijela teleskopom
(uz stručno vodstvo astronoma iz Zvjezdarnice Višnjan)
Park Novigradske biskupije (E2)

21.30 h
Video instalacija: „Upoznajmo Sunčev sustav“
Park Novigradske biskupije (E2)

21.30 h
Animirana video projekcija na zvoniku
Veliki trg (B)

LOKACIJE
A Atrij Muzeja Lapidarium
B Veliki trg
C Iza zvonika
D „Rotonda“
E1 / E2 Park Novigradske biskupije

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!