18 kazališnih skupina iz 6 zemalja sudjelovat će na 23. međunarodnoj Reviji lutkarskih kazališta Rijeka

Program Revije lutkarskih kazališta i ove će godine, uz kazališne predstave za predškolce, djecu i mlade te odrasle, sadržavati i niz popratnih izložbi, radionica, predavanja, prezentacija, pa čak i koncert. Pedesetak događaja odvijat će se na više lokacija u gradu, pa će osim u Gradskom kazalištu lutaka, Revija gostovati i u HKD-u na Sušaku, Galeriji Kortil, RiHubu i Dvorani kulture hostela Dharma.

Rijeka – 23. izdanje međunarodne Revije lutkarskih kazališta Rijeka održat će se od 2. do 10. studenog ove godine. Ova međunarodna manifestacija će u Rijeci okupiti 18 kazališnih skupina iz Austrije, Češke, Hrvatske, Italije, Poljske i Slovenije, pri čemu će se gledatelji moći upoznati sa suvremenim lutkarskim tendencijama, ali i klasičnim tehnikama lutkarskog nastupa.

Program Revije lutkarskih kazališta i ove će godine, uz kazališne predstave za predškolce, djecu i mlade te odrasle, sadržavati i niz popratnih izložbi, radionica, predavanja, prezentacija, pa čak i koncert. Pedesetak događaja odvijat će se na više lokacija u gradu, pa će osim u Gradskom kazalištu lutaka, Revija gostovati i u HKD-u na Sušaku, Galeriji Kortil, RiHubu i Dvorani kulture hostela Dharma.

Plakat 23. međunarodne Revije lutkarskih kazališta Rijeka

Kako je istaknula Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, „lutke osvajaju Rijeku“ kroz pripremljeni program prilagođen za sve uzraste, pa čak i bebe, koji se dotiče tema bliskosti, nježnosti, straha, suosjećanja za ratnu djecu, odrastanja i prijateljstava. U zaista raznolikom programu lutkarskih izvedbi, Lupi Alvir je izdvojila predstavu „Petar Kuštravi“, kojom će se u subotu, 3. studenog u 19.30 sati svečano otvoriti ovogodišnja Revija. Predstava će igrati u HKD-u na Sušaku u izvedbi Slovenskog narodnog kazališta Nova Gorica, a opisana je kao bizarna opereta o odrastanju i zabludama roditeljskog odgoja.

Vedrana Balen Spinčić, stručna suradnica riječkog GKL-a rekla je kako je riječko kazalište pripremilo dvije svoje predstave: „Gdje su nestale čarapice?“ Mile Čuljak, koja će biti izvedena 3. studenog od 18 sati u RiHubu te višestruko nagrađivanu predstavu „Zamrznute pjesme“, dobitnicu četiri nagrade na prošlotjednom Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade „Assitej“ u Čakovcu. Ova će predstava biti izvedena u subotu, 3. studenog u GKL-u s početkom u 11 sati.

Ovogodišnje izdanje Revije lutkarskih kazališta obogatit će i Rijeka 2020, točnije programski pravac „Dječja kuća“, koji će među ostalima, u Rijeku dovesti srodne projekte namijenjene djeci iz Ljubljane i Poznana. Voditeljica ovog pravca Jelena Milić kazala je kako se uspješna suradnja s GKL-om na festivalu Tobogan nastavlja i na lutkarskoj reviji gdje se zajedničkim snagama može djelovati na postizanju kvalitetnog sadržaja za djecu. „Dječja kuća obuhvaća programe namijenjene djeci koji pobuđuju njihovu kreativnost, otvaraju nove prostore stvaralaštva, pomiču granice, educiraju i aktiviraju, stoga nam je drago da se možemo pridružiti manifestaciji, koja će u 2020. godini posebno zablistati“, rekla je Milić.

U sklopu Revije najavljena su i dva besplatna predavanja u HKD-u na Sušaku – „Važnost kazališta za bebe“ 5. studenog, te predstavljanje europske mreže kazališta za gledatelje do šest godina naziva „Small size“, dan ranije. Također, članovi spomenute mreže svoj će radni sastanak održati u riječkom kulturnom centru RiHub, čime je zadovoljstvo istaknuo i gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar. „Kroz organizaciju ovakvih sastanaka se vidi koliko je Europska prijestolnica kulture donijela Rijeci i njenoj međunarodnoj vidljivosti i relevantnosti, što će zasigurno potrajati i nakon održavanja projekta“, rekao je Šarar, navodeći kako je lutkarsko kazalište redovna kulturna djelatnost kojoj će riječki projekt EPK će također doprinijeti.

Čast zatvaranja devetodnevne manifestacije pripast će ansamblima Fekete Seretlek i Studio Damuza iz Praga, čiji će članovi odmah nakon što izvedu predstavu naziva “Kar” ili “vesele karmine za Anu Karenjinu” u HKD-u na Sušaku, u Pogonu kulture izvesti koncert “We Are Going to Die”. Koncert će započeti u 21 sat, a u sklopu svečanog zatvaranja Revije bit će dodijeljene nagrada publike „Domino“ za najbolju predstavu, lutkarski rad s motivom riječkih dizalica.

Organizatori 23. međunarodne Revije lutkarskih kazališta pozvali su sve građane da pogledaju neku od predstava, naglasivši kako su ulaznice po povoljnim cijenama već u prodaji, a sve informacije o predstavama, terminima, popratnom programu, ulaznicama i ostalom možete saznati na web stranicama Gradskog kazališta lutaka Rijeka, kao i u programskoj knjižici 23. Revije lutkarskih kazališta.

Reviju lutkarskih kazališta financijski podržavaju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!