ERSTE AD

3. izdanje Tur Festa u organizaciji Hrvatsko-turskog društva Rijeka

Na konferenciji su sudjelovali: predsjednik HTDR prof. Zlatan Bakalović, aktualna dopredsjednica HTDR i prethodno dugogodišnja predsjednica mr.sc. Esma Halepović Đečević te umjetnik Zoran Majstorović

Rijeka – U Rijeci je održana konferencija za medije povodom nastavka održavanja 3. izdanja Tur Festa u organizaciji Hrvatsko-turskog društva Rijeka. Na konferenciji su sudjelovali: predsjednik HTDR prof. Zlatan Bakalović, aktualna dopredsjednica HTDR i prethodno dugogodišnja predsjednica mr.sc. Esma Halepović Đečević te umjetnik Zoran Majstorović.

U sklopu drugog dijela Tur Festa održati će se koncertni nastupi Zoran Majstorović tria u ponedjeljak 11.10. i Rampama benda iz Istanbula 15.10. Oba koncerta se održavaju u HKD na Sušaku i ulaz na njih je slobodan. Osim koncerata u sklopu festivala održati će se i likovna radionice Ebru slikarstvom umjetnice Ismete Sedlovski. Nakon Tur Festa društvo će nastaviti s tradicionalnim projektom 10. ciklus Turskog filma u Art kinu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu te Yunus Emre Institutom od 22. do 25.11.2021.

-25 godina u radu jednog društva je jako dug period i mislim da smo kroz naš rad dali veliki doprinos našoj županiji i gradu i razvoju kulturnih dobara ove dvije zemlje. Tim povodom tradicionalno organiziramo naš Tur Fest. Prva održana aktivnost u sklopu ovogodišnjeg Tur Festa, a kojom je ujedno i obilježeno 25 godina djelovanja društva, bilo je postavljanje izložbe na postamentima na Korzu s presjekom dosadašnjeg djelovanja društva. Projekt je bio realiziran pod pokroviteljstvom MVEP, PGŽ i Grada Rijeke. Drugi dio Tur Festa započinje koncertnim nastupom etno glazbe u izvedbi Zoran Majstorović Tria, a riječka će publika imati priliku poslušati orijentalnu glazbu poznatih turskih umjetnika Rampama benda koji je organiziran u suradnji s Centrom za kulturu Yunus Emre pri Veleposlanstvu Republike Turske iz Zagreba, rekao je prof. Zlatan Bakalović – predsjednik HTDR.

-U okviru ciljeva koje društvo provodi želimo javnost upoznati s različitim elementima umjetnosti i znanosti Orijenta. Tako smo željeli širu javnost upoznati i s islamskom umjetnosti organizirajući predavanje Senada Nanića vrsnog poznavatelja Islamske umjetnosti. Sada, u suradnji s APU UNIRI, 22.10. organiziramo radionice za studente na kojoj će Ismeta Sedlovski – rijetka slikarica na ovim prostorima koja se bavi Ebru slikarstvom demonstrirati tehniku i materiale slikanja na površini vode. Tehnika je to koja je pred više tisuća godina korištena u Kini u bojenju papira, a koja je preko Irana dolaskom u Tursku dostigla savršene forme i klasifikacije koje su našle primjenu kao samostalne Ebru slike i primijenjena tehnika u uvezivanju knjiga, dekoracija na ukrasnim predmetima, bordurama slika…, zaključio je.

Društvo je s primjercima islamske umjetnosti već ranije upoznalo javnost projektom Turska kuća u Rijeci kada je dr.sc. Muhamed Ždralović sve natpise i dekoracije znanstveno obradio te učinio po prvi put prijevode istih. Zatim smo izložbom Levhi Mirze Serdarevića upoznali javnost s vrstom arabičke kaligrafije. Takvim projektima nastavljamo naše aktivnosti i u buduće.” – izjavila je mr.sc. Esma Halepović Đečević aktualna dopredsjednica HTDR

-Veliko mi je zadovoljstvo nastupiti u sklopu 3. Tur Festa i čestitke društvu na lijepoj organizaciji i na obljetnici koju slave. Uz mene će na koncertu nastupiti moji dugogodišnji suradnici Bojan Skočilić na kontrabasu i Robert Mikuljan na trubi i krilnici. Mi izvodimo presjek etno glazbe ponajviše vezanu za područje Mediterana i upravo inspiraciju crpimo u mediteranskom bazenu i tradicionalnu glazbu izvodimo na naš način. Izvesti ćemo moje originalne kompzicije te mediteransku tradicionalnu glazbu. Drago mi je da ću u okviru ovog koncerta moći svirati na jednom instrumentu koji je dosta poznat u turskom svijetu i on se zove ud i taj instrument je kupljen u Istambulu kod jednog izrazito poznatog turskog graditelja glazbala koji se zove Burhan Česni i to će biti jedna dodatna nota ovom projektu, rekao je Zoran Majstorović – izvođač.

Foto: Ivor Mažar

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }