Afrička svinjska kuga prijeti Europi i Hrvatskoj

Afrička svinjska kuga najveća je prijetnja svinjogojstvu Republike Hrvatske te populaciji divljih svinja i okolišu, a veliki je problem i cijeloj Europskoj uniji zbog činjenice da se bolest nezaustavljivo širi Europom

Kukuljanovo – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za lovstvo i Uprave za veterinarstvo u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj održali su u prostoru Industrijske zone u Bakru, lovoovlaštenicima lovišta na području PGŽ predavanje na temu afričke svinjske kuge s ciljem upoznavanja lovoovlaštenika s Naredbama Ministarstva i mjerama i radnjama u njihovoj provedbi.

Afrička svinjska kuga najveća je prijetnja svinjogojstvu Republike Hrvatske te populaciji divljih svinja i okolišu, a veliki je problem i cijeloj Europskoj uniji zbog činjenice da se bolest nezaustavljivo širi Europom. Svi priznati stručnjaci i analitičari navode da nije pitanje hoće li se ASK u nekom trenutku pojaviti i u RH, nego kada će se to dogoditi. ASK nije zabilježena na području Hrvatske pa su dosadašnje aktivnosti Ministarstva poljoprivrede usmjerene na prevenciju i nadzor populacije domaćih i divljih svinja.

Iz tih razloga Ministarstvo je donijelo Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Hrvatske, kako bi cijeli sektor svinjogojstva u Hrvatskoj (proizvodnja, prerada, prodaja svježeg svinjskog mesa) sačuvali od pojave ove zarazne bolesti.

Također je donijeta i Naredba o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači (NN 115/18), koja određuje smanjenje brojnog stanja divljači svinja divlja (Sus scrofa L.) na cijelom području Republike Hrvatske, i obavezuje sve lovce i lovoovlaštenike, te s njom u vezi i Uputa o dostavi uzoraka podrijetlom od odstrijeljenih svinja divljih (Sus scrofa L.), u svrhu pregleda na trihinelozu i dodatna pojašnjenja odredbi Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!