Akcija mladih o kadroviranju u Županijskim lučkim upravama

Na mjesta ravnatelja pa čak i djelatnika županijskih lučkih uprava (koji se biraju natječajem) dolaze i dalje isključivo visokopozicionirani SDP-ovi članovi ili odani poslušnici, istaknuto je na tiskovnoj.

Rijeka – Predsjednik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša i glavni tajnik Bojan Kurelić na današnjoj tiskovnoj konferenciji obratili su se javnosti s informacijama o radu Županijskih lučkih uprava Primorsko-goranske županije, ali i predočili dokaze kako su istaknuli ‘o funkcioniranju političkog kartela na čelu kojeg se nalazi aktualni župan Zlatko Komadina’.

– Za početak da ponovimo definiciju političkog kartela i dokaze koje smo prezentirali u svibnju ove godine ‘Politički kartel sporazumno je udruživanje pojedinaca i tvrtki okupljenih oko jedne (ili više) političke opcije koji svojim zajedničkim djelovanjem ostvaruju monopol nad javnim funkcijama i tokovima javnog novca te na temelju toga izvlače osobnu financijsku korist iz javnih sredstava. Županijska organizacija SDP-a, cijela struktura županijskih lučkih uprava, konzultantske i PR tvrtke povezane s SDP-om i županijskim lučkim uprava čine politički kartel, a na čelu tog kartela je aktualni župan Zlatko Komadina. Krajem rujna, točnije 20.09.2021., Župan Zlatko Komadina imenovao je većinu u svim upravnim vijećima županijskih lučkih uprava a na čelu svih upravnih vijeća ponovo su imenovani isključivo visokopozicionirani članovi SDP-a od najvećeg županovog povjerenja. Na mjesta ravnatelja pa čak i djelatnika županijskih lučkih uprava (koji se biraju natječajem) dolaze i dalje isključivo visokopozicionirani SDP-ovi članovi ili odani poslušnici, istaknuto je na tiskovnoj.

Kako ističu iz Akcije mladih, tvrtke koje županijske lučke uprave angažiraju na poslovima PR-a i pravnim konzultantskim poslovima direktno su povezane sa stranačkom strukturom SDP-a.

– U tim tvrtkama rade visokopozicionirani SDP-ovi članovi ili su u vlasništvu visokopozicioniranih SDP-ovaca. Te tvrtke osim od strane županijskih lučkih uprava angažirane su direktno i od samog SDP-a te odrađuju i jedan veliki dio marketinških usluga promidžbe i informiranja za SDP kao političku stranku i to godinama na svim razinama izbora. Pa tako i na lokalnim izborima održanima u svibnju 2021. gdje su već spomenute tvrtke Makol marketnig d.o.o. i Trii d.o.o. odradile 675.519,30 marketinških usluga u kampanji Zlatka Komadine i SDP-ove liste. Da bi u potpunosti kontrolirali svoj politički kartel u upravljačke strukture Županijskih lučkih uprava postavljeni su isključivo najodaniji poslušnici SDP-a. Sva imenovanja izvršio je direktno Župan Zlatko Komadina iako je člankom 76. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama jasno definirano da članove upravnih vijeća Županijskih lučkih uprava imenuje osnivač, odnosno Županijska skupština. Isto tako člankom 75. istog tog Zakona definirano je da bi gradovi i općine na čijem se području osnivaju lučke uprave trebali biti suosnivači formiranih lučkih uprava čime bi trebali imati pravo i na svog predstavnika u upravnim vijećima tih ustanova. Umjesto toga na čelo upravnih vijeća postavljaju se ljudi koji s tim gradovima i općinama nemaju nikakve veze, osim što naravno odlučuju o velikom području njihovog pomorskog dobra, kroje liste čekanja za vezove i upravljaju milijunima kuna na njihovom području. Pa tako Loris Rak s prebivalištem u Gradu Rijeci upravlja obalama i lukama Malog Lošinja ili Riječanin Marko Mataija Mafrici obalama i lukama otoka Krka. Možemo ponoviti i kako je Župan Zlatko Komadina čak dva puta u zadnja 2 mandata protuzakonito imenovao kao predsjednicu upravnog vijeća županijskih lučkih uprava svoju vlastitu zamjenicu i desnu ruku Marinu Medarić. Marina Medarić u dva mandata je obnašala nespojivu dužnost a da nije podnijela ostavku. Što znači da je obnašala dužnost zamjenice župana protuzakonito u oba mandata jer joj je po sili zakona mandata trebao prestati 8 dana od imenovanja na nespojivu dužnost. Time je aktualna zamjenica župana i trenutačni kandidat za tu funkciju uz trenutačnog župana Zlatka Komadinu bila u sukobu interesa te je protuzakonito primala 8 godina plaću zamjenice župana. U 8 godina Primorsko-goranska županija, odnosno njeni građani isplatili su više od 2 milijuna kuna brutto plaće zamjenici župana koja je tu funkciju obnašala protivno Zakonu. Ovu priču možemo zaokružiti i aktualnim zamjenikom Zlatka Komadine Vojkom Brautom koji je sastavni dio ovog političkog kartela SDP-a jer između ostalih poslova koje obavlja za gradove, općine, trgovačka društva i ustanove u javnom vlasništvu a pod kontrolom SDP-a sa svojim odvjetničkim uredom do stupanja na dužnost obavljao je poslove za županijske lučke uprave. Da li je njegov bivši ured nastavio raditi za ŽLU i nakon njegovog stupanja u mandat ćemo uskoro doznati, dodali su iz Akcije mladih.

Također, naveli su da se direktna posljedica katastrofalnog kadroviranja očituje se i u nedavnim događanjima oko Luke Mrtvaška.

– Posljedice nesposobnosti ravnatelja Filipa Balije direktno trpe stanovnici otoka Ilovika. Loša priprema projekta i užasna komunikacija s građanima osnovni su razlozi zbog kojeg je život na Iloviku doslovno zaustavljen i djeca s tog otoka zadnjih dana nisu bila u mogućnosti pohađati redovno nastavu u školama. Posljedica tog istog kadroviranja je između ostalog i 5 milijuna kuna s kojima je županija sanirala loše upravljanje projektom Županijske lučke uprave Crikvenica za dogradnju luke otvorene za javni promet. Katastrofalnu kadrovsku politiku u kojoj je isključivo bitna stranačka podobnost i poslušnost župan Zlatko Komadina ima namjeru provoditi i dalje pa je tako na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, na pripremljeno pitanje koalicijskog partnera PGS-a najavio kako će upravo sustav lučkih uprava biti prvi u kojem će se stručni studij u potpunosti izjednačiti sa sveučilišnim studijima. Zanimljivo par dana prije u naš poštanski sandučić stigao je anonimni dopis kako se pripremaju izmjene Statuta Županijskih lučkih uprava kako bi se pogodovalo zapošljavanju određenih SDP-ovih kadrova. Konkretno, u ovom slučaju, na inzistiranje ključnog čovjeka u sustavu lučkih uprava – Lorisa Raka, zaposlilo Helgu Bandiš Žmirić kao novu ravnateljicu ŽLU Krk. Na kraju moramo još jednom postaviti pitanje do kada će institucije ove države šutjeti i pustiti politički kartel SDP-a i Župana Zlatka Komadine da u sustavu Županijskih lučkih uprava i dalje protuzakonito imenuje članove upravnih vijeća i katastrofalnom kadrovskom politikom uništava javnu imovinu i živote građana, rezimirali su iz Akcije mladih.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }