ERSTE AD

Akcija mladih: Županijske lučke uprave PGŽ- SDP-ova Fimi Media?

Iz Akcije mladih zapitali su se i odakle sredstva za njihov angažman i golemi prihodi Županijskih lučkih uprava, koji strelovito rastu? -Čime se bave lučke uprave da ‘prodaju’ sve više usluga svake godine, nesrazmjerno povećanju broja vezova? Tu ne mislimo na goleme prihode od donacija i pripadajućih rashoda za investicije, gdje se radi o projektima izgradnje i dogradnje luka sredstvima iz državnog proračuna, EU, PGŽ i jedinica lokalne samouprave (makar  se i u njima mogu pronaći iste PR tvrtke), ističu.

Rijeka – Županijski vijećnici Akcije mladih, Vjekoslav Rubeša i Bojan Kurelić na današnjoj su se konferenciji za medije obratili s informacijama o radu Županijskih lučkih uprava Primorsko-goranske županije, te predočili dokaze o uočenim nepravilnostima i načinu upravljanja novčanih tokova Županijskih lučkih uprava od strane SDPa.

Kako su istaknuli, priču o ‘SDPovoj Fimi mediji’ otvorili su na Županijskoj sjednici u sklopu aktualnog sata i točke o radu Županijskih lučkih uprava o kojoj se raspravljalo na njihov zahtjev. -Od mnogobrojnih prijava građana, zainteresirane javnosti na rad Županijskih lučkih uprava između ostalog dobili smo anonimno i prijavu građana Cresa da je osoba s prebivalištem u Gradu Rijeci dobila stalni vez u komunalnom dijelu Luke Cres iako je na listi čekanja 55 ljudi od čega 90% njih s prebivalištem na otoku Cresu, istaknuli su danas vijećnici AM, dodajući kako je inače Pravilnikom o uvjetima i kriterijima za dodjelu stalnog veza te njegovom korištenju na komunalnim dijelovima luka na području Županijske lučke uprave Cres jasno definirano da prvenstvo u dobivanju veza s liste čekanja imaju vlasnici brodova s prebivalištem u Gradu Cresu.

Nakon saznanja da je sporni vez dobio Dejan Ljubiša direktor i voditelj kampanje za 7. izbornu jedinicu SDPa i Zlatka Komadine, inače član Nadzornog odbora Gorankog sportskog centra d.o.o. i član Odbor za sport i tehničku kulturu PGŽa koji je ujedno i zaposlen u tvrtki Makol marketing – tržišne komunikacije d.o.o. koja posluje s Primorsko-goranskom županijom i Županijskim lučkim upravama, iz Akcije mladih objasnili su kako su počeli slagati sve SDPove kockice ne samo u upravljačkim strukturama Županijskih lučkih uprava već i u svim tvrtkama s kojima Županijske lučke uprave surađuju, naručuju usluge i isplaćuju novčana sredstva iz svojih javnih proračuna. -Pogotovo one ugovore i poslove vezane za promidžbu i informiranje te odvjetničke usluge, ističu iz AM.

-Vlasnici tvrtke Makol marketing – tržišne komunikacije d.o.o. su Pajdaši,  Bojan Pajdaš i Lidija Blažević-Pajdaš koji su ujedno i vlasnici tvrtke  TRI i d. o. o. iz Punta. Tvrtke Makol i Tri i d.o.o. angažirane su na iznimno velikom broju projekata ne samo Županijskih lučkih uprava nego i Primorsko-goranske županije. Od izrade novogodišnjih materijala za PGŽ i Županijsku lučku upravu Krk, izradu promotivnih materijala za Županijske lučke uprave i PGŽ, izradu županijske tiskane revije Zeleno i plavo do izrade recimo godišnjaka za Zajednicu sportova PGŽ, izdvojili su iz AM, navodeći neke od konretnih poslova između tih tvtrki i Županijskih lučkih uprava koji su ugovoreni u 2020. godini su npr. Ugovor tvtke TRI i d.o.o. s Županijskom lučkom upravom Krk u pružanju usluge provedbe promotivne kampanje na projektu „Dogradnja luke Baška“ u iznosu 109.510,00 kn ili Ugovor za usluge promidžbe i informiranja u iznosu 39.600,00 kn (http://www.makol.hr/projekti)

-Uvidom u kontakte tvrtke Makol marketing – tržišne komunikacije d.o.o. na njihovoj web stranici može se jasno vidjeti da je u toj tvrtki zaposlen Dejan Ljubiša i njegova žena Irena Ljubiša. Zanimljivo je isto tako da je sjedište tvrtke Makol u Rijeci na adresi RIJEKA,FRANJE ČANDEKA 23B, odnosno na istoj adresi na kojoj je i sjedište Obrta za računovodstvene usluge iConto čiji je vlasnik Irena Ljubiša, zaključuju iz AM, dodajući kako je vlasnik tvrtki Makol marketing – tržišne komunikacije d.o.o. i TRI i d. o. o.  Bojan Pajdaš inače savjetnik SDP-ovog načelnika Općine Punat, Marinka Žica i predsjednik Odbora za gospodarstvo i poduzetništvo Općine Punat.

-Isto tako zanimljivo je napomenuti, dodaju, da tvrtke Makol i TRI i d. o. o.  odrađuju i jedan veliki dio marketinških usluga promidžbe i informiranja za SDP kao političku stranku i to godinama na svim razinama izbora. Tako je npr. Makol marketing odradio otprilike 150.000,00 kn  a TRI i 60.000,00 kn marketinških usluga u predizbornoj kampanji SDP-a na zadnjim parlamentarnim izborima 2020. godine.

Ističući odvjetničke usluge, rekli su kako vjeruju da se tu radi ‘sasvim slučajno o odvjetničkim društvima visokopozicioniranih SDPovaca ili onih jako bliskih njima’. -Pa tako odvjetničke usluge za Županijsku lučku upravu Mali Lošinj i Cres obavlja Odvjetničko društvo Braut i Petrinić visokopozicioniranog SDP-ovca Vojka Brauta a odvjetničke usluge za Županijsku lučku upravu Krk obavlja odvjetnik Nikola Fanuko bliski suradnik Lorisa Raka. Isto tako vjerujemo da je sasvim slučajno Filip Zekan još jedan bliski suradnik Lorisa Raka i vlasnik firme iAudit d.o.o. koja za Županijske lučke uprave radi revizorska izvješća, istaknuli su Rubeša i Kurelić.

No, iz Akcije mladih zapitali su se i odakle sredstva za njihov angažman i golemi prihodi Županijskih lučkih uprava, koji strelovito rastu? -Čime se bave lučke uprave da ‘prodaju’ sve više usluga svake godine, nesrazmjerno povećanju broja vezova? Tu ne mislimo na goleme prihode od donacija i pripadajućih rashoda za investicije, gdje se radi o projektima izgradnje i dogradnje luka sredstvima iz državnog proračuna, EU, PGŽ i jedinica lokalne samouprave (makar  se i u njima mogu pronaći iste PR tvrtke), ističu.

-Županijske lučke uprave su u 2019. imale prihode od 57.075.827,00 kn. (rast od 1000% odnosno x10 od 2000., a rast broja vezova je 250% ili  x2,5). Najznačajniji dio prihoda od pružanja usluga (najmanje 70%) otpada na ‘lučke pristojbe’, od čega dvije trećine (66%, 23 milijuna u 2019.) na ‘pristojbe za vez’. Što je pristojba za vez? To je ono što kolokvijalno zovemo ‘vez’ i što plaća svaka  barka ili jahta na vezu, u komunalnom dijelu luke (stanovništvo) na godinu, a u nautičkom (nautička plovila – čitaj turisti) po danu, navode vijećnici, dodajući kako mogu zaključiti, s obzirom na broj plovila i način plaćanja, da značajan dio prihoda od pristojbe za vez otpada na nautički dio luka.

Gledajući broj nautičkih vezova i broj zaposlenih, ističu se ŽLU Krk, Mali Lošinj i Cres. -Na prvi pogled – čini se logično, kao da tamo gdje ima najviše turista ima najviše vezova i najviše posla. Međutim, lučke uprave nisu marine, već tijelo javne uprave, koje se ne bavi (ne bi smjelo baviti) gospodarskom aktivnošću! Kada govorimo o broju nautičkih vezova, ne govorimo o broju vezova na određenom području (uključujući marine), nego o broju nautičkih vezova pod direktnom ingerencijom lučkih uprava, koje se ponašaju defakto kao marine, odnosno kao nelojalna konkurencija gospodarskim subjektima koji isti posao obavljaju temeljem koncesija! Da se radi o unosnom poslu, koji se planirano širi, govore činjenice da se s godinama značajno brže povećava broj nautičkih vezova nego komunalnih, paralelno sa dramatičnim rastom prihoda, istaknuli su iz AM.

Istaknuli su Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, kojim je lučkim upravama zabranjeno pružanje takvih usluga tamo gdje postoji gospodarski interes, već su isto obavezni koncesionirati. -Jasno je da gospodarski interes za nautičke usluge u turističkim središtima postoji, jasno je i iz prihoda lučkih uprava da se radi o ozbiljnom novcu, zaključuju, dodajući kako bi se eventualno ne postojanje gospodarskog interesa moglo dokazati isključivo ako se na natječaje za kocesije nitko ne javlja, no to nije slučaj jer se nautički vezovi niti ne pokušavaju koncesionirati. -A čak kada bi i bilo tako da nema interesa, lučke uprave po zakonu ne bi smjele usluge koje naplaćuju obavljati kao što to rade sada, jer kao tijelo javne uprave ne mogu legalno isporučiti primjerice račun za struju ili smeće, već bi za to morale otvoriti tvrtke koje bi bile u mogućnosti fiskalizirati račune i platiti porez, kazali su Kurelić i Rubeša.

Zaključno su iznijeli kako se na području PGŽ, neke Županijske lučke uprave bave biznisom upravljanja i naplatom nautičkih vezova, ne isključivo kao javni servis koji takvu uslugu mora osigurati građanima, nego ‘kao nelojalna konkurecija tržišnim subjektima’. -Pritom obavljaju razne ‘nautičke’ i druge usluge za koje ne plaćaju poreze, niti su pod nadzorom gospodarskih i drugih inspekcija s obzirom da formalno nisu na tržištu (pa ne možemo ni biti sigurni koliko je zaista naplaćeno nautičarima, jer nefiskalizirani računi i računi na ‘paragon bloku’ nisu relevantni za bilo kakvu kontrolu), dodaju iz AM.

-Od visokih prihoda se tada nađe novca za razne usluge, koje po prirodi posla koji je u nadležnosti lučkih uprava nisu nužne, a za te usluge se angažiraju tvrtke povezane sa SDP-om. U upravnim vijećima lučkih uprava kontrolu ima opet SDP. U tim se uslugama ističu iste ŽLU koje prednjače po poslu sa nautičkim vezovima, a iste se ističu i po nepravilnostima i prijavama. U ŽLU Krk i ŽLU Mali Lošinj je proveden i upravni nadzor Ministarstva  mora, prometa i infrastrukture, koji su utvrdili brojne nepravilnosti i ‘neusklađenosti sa zakonom’, istaknuli su, dodajući kako je pri tome, izvještaj o radu lučkih uprava koji je pripremljen za sjednicu Županijske skupštine, koji su osobno zatražili, nepotpun, aljkav i neistinit, te su iz njega izostavljene informacije o upravnom nadzoru nad ŽLU Krk i Mali Lošinj!

-Analizom upravljačkih struktura Županijskih lučkih uprava i novčanih tokova jasno smo utvrdili da županijski SDP na čelu s Županom Zlatkom Komadinom u potpunosti kontrolira upravljačke strukture i sve novčane tokove u sustavu županijskih lučkih uprava. Isto tako jasno smo utvrdili na koji način novac ulazi u sustav županijskih lučkih uprava i kako on i kome iz tog sustava izlazi. Nedvojbeno se radi o jasno formiranom krugu novčanog toka u kojem se vrti javni novac. Ovim putem pozivamo institucije da se utvrdi postoje li u ovom zatvorenom krugu novčanih tokova kaznena odgovornost ali ono što je sasvim jasno da za ovakvo raspolaganje javnim novcem postoji moralna odgovornost županijskog SDPa na čelu s Županom Komadinom, zaključuju iz Akcije mladih, a kako bi u potpunosti sagledali razinu kontrole koju SDP ima nad radom Županijskih lučkih uprava istaknuli su kako treba pogledati upravljačku strukturu istih:

Marin Gregorović – Predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave CRES je ujedno i SDPov zamjenik gradonačelnika Cresa.

Loris Rak, Predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave MALI LOŠINJ – predsjednik je kluba SDPa u Županijskoj skupštini PGŽ, a uz njega član Upravnog vijeća je Dejan Nekić, predsjednik SDP Mali Lošinj.

Ljudevit Krpan Predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave KRK – pročelnik je Upravnog odjel za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima PGŽa

Matahlija Ivan Predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave RAB – predsjednik je SDPa RAB

Fernando Kirigin – ravnatelj Županijske lučke uprave Opatija – predsjednik je SDPa Opatija

Mario Kružić – ravnatelj Županijske lučke uprave  Crikvenica i predsjednik SDPa Crikvenica. a uz njega je Davorka Vukelić predsjednica Upravnog vijeća Županijske lučke uprave CRIKVENICA – bivša predsjednica SDPa Crikvenica

Saša Đujić, predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave NOVI VINODOLSKI – SABORSKI ZASTUPNIK SDPa

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }