Alen Ružić poznat je i po nevjerojatnom postignuću – u pet godina smršavio je 98 kg

Novi ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić već je u prvom osnovne imao  je 65 kilograma i bio je teži od učiteljice. Tijekom specijalizacije je smršavio i od tada uspješno održava tjelesnu težinu na približno istoj razini

Rijeka – Prof. dr. Alen Ružić novi je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka, a funkciju će preuzeti početkom srpnja. Specijalist je interne medicine s užom specijalizacijom iz kardiologije nastavnik je Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci .

Do 2011. godine bio je predsjednik Stručnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia Opatija i pročelnik Zavoda za kardiologiju i kardiološku rehabilitaciju. Od 2011. pročelnik Odjela za kardiomiopatije, upalne i valvularne bolesti srca s ehokardiografskim laboratorijem Zavoda za kardiovaskularne bolesti, Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka. Od 2014. član je Povjerenstva za kvalitetu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Pored ostalih stručnih, znanstvenih i nastavnih aktivnosti čiji su detalji dostupni na mrežnim stranicama spomenutih institucija i međunarodnih znanstvenih baza podataka, niz godina je sveučilišni predavač te osnivač i voditelj brojnih kolegija, a za istaknuti je da je na Katedri za internu medicinu voditelj kolegija Klinička propedeutika, čiji je cilj pripremiti studenta za rad s bolesnikom te ga uvesti u područje kliničke medicine i omogućiti mu da usvoji potrebno znanje i vještine za uspješan studij kliničkih predmeta.

Alen Ružić zanimljiv je široj javnosti zbog još jednog detalja iz svoje biografije. Naime, u pet godina izgubio je nevjerojatnih 98 kilograma svoje težine.  Po vlastitom svjedočenju s težinom je imao problema od najranijeg djetinjstva. Već je u prvom osnovne težio 65 kilograma. Bio je teži od učiteljice. Do početka fakulteta prošao je razne dijete koje su redom bile neuspješne, vraćao se na staru kilažu. Tijekom studija izgubio je kontrolu nad svojim kilogramima i vaga je pokazala 186 kilograma. Kao specijalist interne medicine počeo se ozbiljno educirati o prehrani, a znanstvena saznanja primjenjivao je na sebi.

Alen Ružić u jednom trenutku imao je 186 kilograma

– Samo sam se počeo pametnije hraniti. Treba poštovati dnevni ritam obroka, raspodjelu što se kada jede. I naravno, tu je i manipulacija osjećajem sitosti. Ta informacija do mozga putuje 20 minuta. Brzo jedenje i mekana hrana, recimo, hamburgeri s pecivima koja se peku na vodi da bi bila sočnija, mogu biti velika smetnja. Kod takve brze hrane u pravilu dovoljno je ono što pojedete u prvih pet do sedam minuta. Znači, ostaje još 15-ak minuta do osjećaja sitosti i tu se javlja problem, jer kroz sve to vrijeme možete jesti, kazao je u intervjuu Jutarnjem listu 2015. godine.

U periodu od pet godina, tijekom specijalizacije, smršavio je punih 98 kilograma i od tada uspješno održava tjelesnu težinu na približno istoj razini. Potreba za hranom, kaže Ružić, ne proizlazi samo iz gladi. To je jednako tako i emotivna potreba.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }