Alkoholnom rekorderu vikenda zbog 2,3 promila i vožnje bez vozačke dozvole prijeti kazna od 20 tisuća kuna

Tijekom vikenda evidentiran je 201 prometni prekršaj, od kojih se njih 49 odnosi na nedopuštenu brzinu, 17 je prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, a devet prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola

Rijeka – Proteklog vikenda na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policija je opet pojačano nadzirala promet, a osobito vožnju pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela te ostale prekršaje vozača kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.

U spomenutom razdoblju evidentiran je ukupno 201 prometni prekršaj. Od tog broja, 49 prekršaja se odnosi na nedopuštenu brzinu, 17 je prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, njih devet se odnosi na vožnju pod utjecajem alkohola, kao i na nepropisno korištenje mobitela u vožnji. Nadzorom je evidentirano i četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i isti broj prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 109 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 183 km/h evidentirana je jučer, 22. studenoga u 16.53 sati na autocesti A6, kod vijadukta Zečeve Drage. Posada policijskog presretača zaustavila je osobno vozilo marke Audi, riječkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 45-godišnji hrvatski državljanin krećući se u smjeru Rijeke navedenom brzinom na mjestu gdje je ograničenje određeno na 110 km/h. Zbog počinjenog prekršaja, u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, novčano je sankcioniran s pet tisuća kuna i izrečena mu je mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije na mjesec dana.

U nadzoru je ukupno alkotestirano 65 vozača, a izdvajamo najveću koncentraciju od 2,31 g/kg izmjerenu 42-godišnjem hrvatskom državljaninu u Delnicama. Policija ga je zatekla u subotu, 21. studenog oko 23.20 sati gdje je pod utjecajem alkohola upravljao osobnim vozilom marke Fiat, ogulinskih registarskih oznaka, i bez vozačke dozvole, odnosno prije stjecanja prava na upravljanje vozilom B kategorije. Kako ne bi nastavio ugrožavanje sigurnosti u prometu, priveden je u službene policijske prostorije te je po završetku postupanja protiv njega podnesen optužni prijedlog prekršajnom odjelu nadležnog općinskog suda, u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Predložena mu je novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna te kada stekne pravo na upravljanje motornim vozilom i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom na rok od tri mjeseca.

Što se tiče ostalih koncentracija, četiri su vozača evidentirana s koncentracijom alkohola iznad 1,50 g/kg , po dva između 0,51 do 1,00 g/kg, a jedan je u kategoriji do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači).

Inače, prošlog vikenda na području Primorsko-goranske županije dogodilo se 13 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe smrtno stradale, četiri su teško, a jedna je osoba lakše ozlijeđena. I ovom prilikom, s ciljem smanjenja broja stradalih i ozlijeđenih osoba u nesrećama te veće razine opće sigurnosti u prometu, pozivamo sve sudionike u prometu, a posebno vozače, na dosljedno poštivanje prometnih propisa i pravila.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!