ANKETA Evo što kažu rezultati našeg ispitivanja mišljenja birača

ANKETA Evo što kažu rezultati našeg ispitivanja mišljenja birača

Ilustracija / Arhiva Torpedo media

Službene ankete koje se rade na razini cijele Hrvatske ne uzimaju u obzir manje, regionalne stranke, no naša anketa pokazala je kako su one zanimljive velikom broju birača.

Rijeka – Kako će glasati građani Primorsko-goranske županije na predstojećim izborima? Sudeći prema podacima u našoj anketi, kojoj se u manje od 24 sata odazvalo gotovo 1.500 sudionika, „manje stranke“ čija se popularnost ne mjeri u standardnim anketama, mogle bi postati iznenađenje ovih izbora.

To se prije svega odnosi na Uniju Kvarnera, koja je dobila gotovo 20 posto glasova i poravnata je s HDZ-om i Restart koalicijom. Naravno, rezultati ove ankete nisu reprezentativni za cijelu 8. izbornu jedinicu, ali mogu biti vrlo indikativni. Unija Kvarnera dobro je prošla i u drugim anketama na regionalnim i lokalnim portalima. Kad se uzme u obzir da područje koje pokrivaju portali Regionalne informativne mreže ne obuhvaća cijelu Istru, gdje veliku većinu glasova „crpi“ Restart koalicija, stoga bi raspoloženje birača iz naše ankete moglo biti solidan indikator izbornih rezultata.

Uz Uniju Kvarnera, rezultati ankete predviđaju solidne šanse i koaliciji Demokrata, Laburista i Liste za Rijeku, na čelu s Damirom Kajinom, koja se kreće oko 10 posto, otprilike na razini koju imaju Most i zeleno-lijeva koalicija koju predvodi Katarina Peović.

Iznad praga od 5 posto kreće se i koalicija Stranke s Imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa, dok je nešto ispod tog praga još jedna regionalna opcija, nezavisna lista Bura.

Kada bi se na rezultate ankete „dodali“ očekivani rezultati u Istri, gdje će zbog utjecaja IDS-a dominirati Restart koalicija, aktualni rezultat bio bi na tragu onih koje su predviđale „velike“ ankete, no uz manju „polarizaciju“ između dviju stranaka i uz veću opredjeljenost birača prema lokalnim i regionalnim opcijama.

Ako to preračunamo u mandate, Restart koalicija trebala bi imati 9 sigurnih i boriti se za 9. mandat, HDZ bi ostao na 3 mandata, a preostala dva ili tri mandata mogli bi „ugrabiti“ Unija Kvarnera, Kajinova lista, lijevo-zelena koalicija ili Most.

Rezultate ankete možete provjeriti na ovom linku.