Atlantic to Adriatic: Međunarodni znanstveni skup o dodirnim točkama i usporedbama Irske i jugoistočne Europe @ Rijeka

Atlantic to Adriatic okupit će znanstvenike i istraživače iz područja povijesti, kulturalnih studija, geografije i drugih interdisciplinarnih perspektiva, koji su u radu fokusirani na poveznice između Irske i jugoistočne Europe.

Rijeka – Kao jedna u nizu aktivnosti u pripremi za 2020. godinu, kada će irski grad Galway i Rijeka biti europske prijestolnice kulture, 26. i 27. travnja u Rijeci se održava međunarodni znanstveni skup Atlantic to Adriatic: Contact points and historical parallels between Ireland and Southeast Europe koji će istražiti dodirne točke, povijesne paralele i usporedbe između Irske i jugoistočne Europe.

Znanstveni skup dio je projekta Krajobrazi sjećanja koji istražuje i predstavlja razne teme vezane za kulturu sjećanja Rijeke i regije, čime doprinosi ciljevima programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Projekt Krajobrazi sjećanja provode Odsjek za kulturalne studije u Rijeci, Rijeka 2020 i drugi lokalni i inozemni partneri.

Atlantic to Adriatic okupit će znanstvenike i istraživače iz područja povijesti, kulturalnih studija, geografije i drugih interdisciplinarnih perspektiva, koji su u radu fokusirani na poveznice između Irske i jugoistočne Europe. Tako će skup biti i jedan od prvih koraka u akademskom povezivanju Irske i Hrvatske.

Događaj započinje u četvrtak, 26. travnja u 16 sati u zgradi Filodrammatice, s panelom o migraciji, jeziku i religiji. U 18:30 sati slijedi pozdravni govor Olive Hempenstall, irske veleposlanice u Hrvatskoj te Irene Kregar Šegota, direktorice Sektora za razvoj i strateška partnerstva TD RIJEKA 2020. Ključni govor naziva Hubert Butler and the Balkans održat će Chris Agee, pjesnik i urednik časopisa Irish Pages a raspravu će moderirati Vuk Perišić, pisac i novinar iz Rijeke te Aidan O’Malley sa Sveučilišta u Rijeci.

U petak, 27. travnja od 09 sati nadalje, na Filozofskom fakultetu u Rijeci (F-801) održavat će se paneli o okvirima etnonacionalnih sukoba i irsko-balkanskih povijesnih i kulturnih veza. Okrugli stol s početkom u 16 sati vodit će Vjeran Pavlaković sa Sveučilišta u Rijeci.

Znanstveni skup koordiniraju Rory Archer sa University College London, Jelena Đureinović sa University of Giessen i Vjeran Pavlaković sa Sveučilišta u Rijeci. Događaj podržavaju Veleposlanstvo Irske u Republici Hrvatskoj, Filozofski fakultet u Rijeci te Rijeka 2020 – EPK.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!