Autori FEKP-a gostovali u Palachu – Eliša Papić, riječki pisac i liječnik dobitnik je ovogodišnje nagrade za najbolju kratku priču

18. FEKP održava se od 2. do 7. lipnja u Zagrebu i Rijeci na središnju temu “Homo Narrans” o potrebi čovjeka za pričanjem priča.

Zagreb, Rijeka – Sinoć je jedan od najznačajnijih irskih književnika, autor proslavljenih romana ‘Neka se veliki svijet vrti’ i ‘Transatlantik’ Colum McCann gostovao na ovogodišnjem Festivalu europske kratke priče gdje je govorio o pravu na priču, pitanju političke korektnosti u književnosti i o stanju empatije u društvu u razgovoru s Mimom Simić. Istovremeno je u Omladinskom Kulturnom Centru Palach predstavljen projekt “Vozim ti priču” koji je organiziran u suradnji s EPK Rijeka 2020. U riječkim taksi pričama sudjelovali su Dunja Matić, Željka Horvat Čeč, Davor Mandić, Tea Tulić i Milan Zagorac, a riječka publike napunila je kultni klub Palach.

Na kasnijem, večernjem čitanju u Zagrebu nastupio je niz domaćih pisaca dok je riječka publika imala priliku (koju je itekako iskoristila!) uživati u pričama snažne međunarodne spisateljske reprezentacije Alan Titley (Irska), Elvis Malaj (Albanija/Italija), Eley Williams (Velika Britanija), Antonio Ortuno (Meksiko), Goran Saamardžić (Bosna i Hercegovina).

Danas nas u Zagrebu također čekaju književne poslastice – u 18 sati smo u klubu Booksa na strip razgovoru Helene Janečić i Irene Jukić Pranjić, u 19 u Kaptol Boutique Cinema gostuje jedan od najznačajnijih svjetskih suvremenih pisaca László Krasznahorkai na 18. FEKP-u!, a u 20:30 u Vinylu na pjesničkim pričama pod budnim perom Miroslava Mićanovića.

U Rijeci program počinje u 19 sati razgovorom Andresa Neumana i Antonia Ortuna pod temom „Pisci i migracije“, a večernje čitanje u 20:30 donosi još jedan niz izuzetnih pisaca – Colum McCann (Irska), Andres Neuman (Argentina/Španjolska), Adania Shibli (Argentina/Španjolska), Dunja Matić (Hrvatska), a pridružit će im se i Eliša Papić, ovogodišnji pobjednik FEKP-ovog natječaja za najbolju kratku priču.

Priča “Pogreb za dvoje” riječkog pisca i liječnika Eliše Papića proglašena je u utorak u Zagrebu najboljom na natječaju za kratku priču 18. Festivala europske kratke priče (FEKP), dok su priče “U dosluhu” Ive Kara-Pešića i “Fraktal” Adija Tufeka osvojile drugo i treće mjesto. Na ovogodišnji, šesti po redu, natječaj za kratku priču Festivala europske kratke priče 148 autorica i autora prijavilo je 234 priče s temom “Trebaš čuti ovu priču”.

DOBITNIK NAGRADE ZA NAJBOLJU KRATKU PRIČU 2019.

Eliša Papić (1992.) kantautor je, pisac i liječnik. Prvi roman “Šest žica i Stetoskop” objavio je 2017. Samostalno stvara autorsku glazbu pod imenom Elisha, te godine 2019. izdaje svoj drugi album “Chaos Buddy”, djelomično temeljen na vlastitim kratkim pričama. Godine 2018. osvaja prvo mjesto na 7. međunarodnom festivalu Pavle Popović poezije i proze u kategoriji mladih do 30 godina. Njegova priča “Da je bar sve to rock’n’roll” proglašena je najboljom kratkom pričom na 7. natječaju za kratku priču Muzeja Anđela 2018. S kratkom pričom “Monument” ulazi u top 27 kratkih priča na 16. WHFestu, a pričom “Johnny Gitara” ulazi u zbirku 17 kratkih priča na 6. natječaju za kratku priču Gradske knjižnice Samobor. Godine 2019. s kratkom pričom “Tele” ulazi u zbirku kratkih priča FantaSTikona 2019. U užem je izboru za nagradu Prozak 2018. i širem izboru za natječaj Kritična masa i sedmica. Trenutno radi kao liječnik specijalizant neurologije u Kliničkom bolničkom centru Rijeka te stvara novu glazbu i piše kratke priče.