Azra Zubić-Zec: Plenkoviću, odgodite lokalne izbore!

Voditeljica kampanje Vlade Mezaka, kandidata za gradonačelnika Rijeke, smatra da bi provedba izbora u ovakvim okolnostima lockdowna bila bi daleko od zakonite.

Rijeka – Predsjedniče Vlade, ovim putem Vas pozivamo da donesete pravednu i jedinu moguću odluku o odgodi lokalnih izbora dok se stanje s bolesti COVID-19 ne smiri. Naime provedba izbora u ovakvim okolnostima lockdowna bila bi daleko od zakonite. Pet temeljnih načela europskog izbornog nasljeđa jesu: opće, jednako, slobodno, trajno i neposredno pravo glasa, navodi se u priopćenju koje potpisuje voditeljica kampanje Vlade Mezaka, kandidata za gradonačelnika Rijeke,  Azra Zubić-Zec.

– Opće pravo glasa u načelu znači da svaki pojedinac ima pravo birati i biti biran. U trenutku kada se naš kandidat za gradonačelnika Rijeke Vlado Mezak bori u bolnici s opakom bolešću, načelo da upravo on bude biran je svakako derogirano. Sasvim smo sigurni da će naš Vlado pobijediti i u ovoj bitki, međutim kako je ipak zdravlje kao i oporavak važnije od svih političkih aspiracija i želja da se pomogne gradu i građanima, jer samo potpuno zdrava osoba može se u cijelosti posvetiti svojim dužnostima, sigurno neće uspjeti ravnopravno iznijeti svoju kampanju, smatra Zubić-Zec.

– Radi svih navedenih argumenata kao i zbog činjenice da je još nekoliko kandidata COVID pozitivno, kao i zbog već izrečene tvrdnje o tome da u uvjetima zabrana okupljanja i držanja distanci nije niti moguće voditi normalnu kampanju, apeliramo na Vas kao razumnu osobu da odgodite lokalne izbore za vrijeme kada će se moći normalno voditi kampanje i kada će svi imati isto pravo da budu birani, završila je voditeljica kampanje.