BBC objavio reportažu o Rijeci: Hrvatska prijestolnica kulture pokušava spasiti godinu

Najvažnije je da se u sklopu EPK, piše BBC, u kulturne svrhe obnavljaju brojne zapuštene zgrade. “Infrastruktura će biti ostavština ovog projekta za riječku budućnost”, kaže Vojko Obersnel kojeg BBC predstavlja kao čovjeka koji je 20 godina riječki gradonačelnik.

Rijeka –  Pod naslovom “Koronavirus: Hrvatska prijestolnica kulture Rijeka pokušava spasiti godinu”, britanska javni servis BBC objavio je opsežnu reportažu o našem gradu. Oduševljenje jedva da je utihnulo spektakularne ceremonije otvaranja Europske prijestolnice kulture u veljači, piše BBC, kada je koronavirus uništio godine priprema za titulu europske prijestolnice kulture hrvatskog lučkog grada.

– Otvorenje je bilo zaista senzacionalno, kaže gitarist Vlado Simčić, kojeg BBC predstavlja kao okosnicu riječke glazbene scene.

– Svi smo bili ponosni na to i nadali smo se da ćemo imati veliku, sjajnu godinu za naš grad, kazao je Simčić.

BBC podsjeća da je otvorenje proteklo uz spektakularne brusilice koje su asocirale na industriju povijest grada i antifašističku pjesmu Bella Ciao. Kutne figure kutnih brusilica koje šalju iskre od iskliznuće infrastrukture prikazivale su gradsku industrijsku baštinu. Projekt EPK osmišljen je kako bi grad u ekonomskom i turističkom smislu profitirao. No onda je Hrvatska donijela jednu od najstrožih odluku o lockdownu.

– Bilo je to samo mjesec dana nakon otvorenja. To je doista bilo šokantno, kazao je pročelnik za kulturu Ivan Šarar.

Bilo je tada jasno da EPK u svom izvornom programu neće biti moguć. Odlučeno je, kazao je Šarar, da se proračun za EPK smanji za 50 posto.

Nova direktorica Rijeke2020 Irena Kregar Šegota da je početni entuzijazam preživio.

– Mi se puno oslanjamo na lokalnu kulturnu i umjetničku scenu – ali to ne znači da je međunarodna dimenzija projekta potpuno izgubljena, navodi. Kregar Šegota i ističe da su se u međuvremenu pojavile nove nevjerojatne stvari; novi festivali i sveučilišni programi.

No najvažnije je da se u sklopu EPK, piše BBC, u kulturne svrhe obnavljaju brojne zapuštene zgrade.

– Infrastruktura će biti ostavština ovog projekta za riječku budućnost, kaže Vojko Obersnel kojeg BBC predstavlja kao čovjeka koji je 20 godina riječki gradonačelnik.

Prkos, trud, građevine i kultura proizlaze iz kaosa –  kako je i obećano tijekom ceremonije otvaranja. Ovo možda nije glavni grad kulture kako je prvotno planirao, zaključuje BBC, ali možda bi ipak mogao postati odraz Riječaninog karaktera.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!