Berislav Valušek napao Obersnela zbog ‘Galeba’: ‘Europskim, hrvatskim i riječkim novcem financira se bal vampira’

Kako je netko nedavno lijepo primijetio, Titu je propala država, komunizam, samoupravljanje i nesvrstani. Ostao je samo bjelosvjetski hohštapler krvavih ruku čiji je simbol upravo brod „Galeb“. Zato molimo, gradonačelniče, prestanite s adoracijom jednog propalog, zločinačkog režima i prestanite našim i europskim novcima dizati spomenike totalitarizmima, poručio je Valušek.

Rijeka – Poznati riječki povjesničar umjetnosti Berislav Valušek uime udruge Primorski Hrvat osvrnuo se na nedavne izjave o Galebu gradonačelnika Vojka Obersnela koji je na sjednici Gradskog vijeća izjavio da da će se „stjecajem okolnosti Titov brod obnavljati u Titovom brodogradilištu u Kraljevici“ te kako ima simbolike u tome što je ugovor potpisan na datum koji se nekad slavio kao Dan republike.

– Ne znam zna li gradonačelnik da se brodogradilište Dalmonta u Kraljevici već dugo ne zove Titovo, kao i da se Dan republike (Jugoslavije) u Hrvatskoj već poodavno ne obilježava, pa čak ni simbolički. Ako Obersnel to ne zna, vjerojatno zna (iako je ta informacija u našim medijima prošla gotovo nezapaženo) da je Europski parlament usvojio 19. rujna 2019. rezoluciju naziva „Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe“, kojom je osudio i izjednačio nacističke i komunističke zločine kao i zločine svih ostalih režima. U njoj se između ostaloga podsjeća kako su „’nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti“, a također i poziva ‘“sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režimi“, naveo je Valušek u otvorenom pismu upućenom riječkom gradonačelniku.

Poručio je kako Europski parlament u Rezoluciji također izražava zabrinutost jer „u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi“.

– Sapienti sat, rekli bi stari Latini, ali Obersnel nije Rimljanin, već Riječanin koji vrijeđa čim zine. Koga? Sve one Hrvate koje je krvolok Tito dao smaknuti neposredno pred kraj i nakon završetka Drugog svjetskog rata, sve Talijane kojima je isti napunio fojbe po Istri, oko Rijeke i u Dalmaciji, sve koji su izgnani ili protjerani iz svojih domova i iz zemlje, sve potomke nabrojenih (ako su uopće imali vremena za stvaranje potomstva), i na kraju, sve dragovoljce i veterane Domovinskog rata koji su dali svoj život, zdravlje ili svoju energiju da brodogradilište u Kraljevici više ne bude Titovo i da se 29. studenog više ne obilježava kao Dan (propale Titove) republike. Europskim, hrvatskim i riječkim novcem financira se bal vampira, ideološko kukavičje jaje podmetnuto nam kao „reprezentativni spomenik riječke industrijske baštine“ koje s Rijekom nema veze, ali simbolički ima (budući da nam gradonačelnik voli simboliku), s izjednačavanjem zločina fašizma, nacizma i komunizma koje se spominje u Rezoluciji Europskog parlamenta. Brod „Galeb“ je, naime, izgrađen u Italiji 1938., u godini kada je u fašističku Italiju uvedena politika antisemitizma, a početkom II. Svjetskog rata pretvoren je u ratni brod. Nacisti ga nakon 1943. pretvaraju u polagača mina (tijekom 1944. postavio je više od 5.000 mina u Kvarneru i sjevernom Jadranu). Po modelu međusobnog prepoznavanja totalitarnih režima, brod 1953. postaje Titov „Galeb“, čime je zločinački krug fašizam – nacizam – komunizam zatvoren. Uz mali JNA – srbočetnički dodatak o kome izvješćuje Ratni bilten šibenskog kriznog štaba (Slobodna Dalmacija od 10. rujna 1991.), a tiče se „iskrcavanja vojnika pod punom ratnom spremom iz vojnog broda ‘Galeb’ u Mandalini“. Kako je netko nedavno lijepo primijetio, Titu je propala država, komunizam, samoupravljanje i nesvrstani. Ostao je samo bjelosvjetski hohštapler krvavih ruku čiji je simbol upravo brod „Galeb“. Zato molimo, gradonačelniče, prestanite vrijeđati nas koji se ”grizemo za rep” (štogod to značilo), prestanite s adoracijom jednog propalog, zločinačkog režima i prestanite našim i europskim novcima dizati spomenike totalitarizmima, poručio je Valušek.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!