Beroš: Preminula pacijentica iz KBC-a Rijeka bila je kronični bolesnik

Beroš: Preminula pacijentica iz KBC-a Rijeka bila je kronični bolesnik

Arhiva

Među 6 preminulih osoba nalazi se i starija ženska osoba, kronična bolesnica koja je preminula danas u KBC-u Rijeka

Zagreb – Danas su na press konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite prezentirane nove brojke i aktualnosti vezane za tijek epidemije korona virusa u Hrvatskoj. Ministar Vili Beroš potvrdio je smrt žene rođene 1951. godine danas u KBC-u Rijeka od koronavirusa te je kazao kako se radi o pacijentici koja je bila kronični i patološki bolesnik.

– U proteklom 24-satnom razdoblju imamo 54 novodijagnosticirana. Ukupna brojka oboljelih je 1704. Prosječna dob oboljelih je 49,94 godine, ženskih osoba je 51,3 posto. Od jučer na području RH imamo 6 preminulih. Radi se o muškarcu u Zagrebu, ženi 1951. godište u Rijeci, još jednoj ženi 1935. godište iz Splita te muškarcu 1954. godište iz Dicma. Preminule su također i dvije osobe u Dubrovniku, 1939. i 1946. godište. Sve preminule osoba imale su kronične bolesti.

Na respiratoru su trenutno 34 bolesnika, oporavljenih osoba imamo 415. U odnosu na zemlje u okruženju na milijun stanovnika Austrija ima 1568 oboljelih, Srbija 464, Slovenija 578 dok Hrvatska ima 402 oboljela na milijun stanovnika. Usporedbe radi Španjolska ima 3690 te Italija ima 2638 oboljelih na milijun stanovnika, izvijestio je ministar Beroš.

O plaćama liječnika i medicinskih sestara ministar je odgovorio:

– Pitanje se ponavlja iz dana u dan. Ja sam 2. travnja donio odluku koja opisuje određivanje slobodnih dana umjesto plaćenih prekovremenih. Propisano je da je poslodavac svakom radniku platiti prekovremeni rad, a ako radnik to želi može tražiti slobodni dan. Mislim da je to jako jasno napisano i molim sve ravnatelje da se drže te upute, dodao je Beroš.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }