Big Bang Camp na znanstveno-tehnologijskom parku Step Ri

Uspjeh timova sa Sveučilišta u Rijeci na petodnevnom programu transformacije znanstvenih spoznaja i novih tehnologija znanstvenika i poduzetnika u nove proizvode i usluge.

RIJEKA – U znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci Step Ri održan je petodnevni program transformacije znanstvenih spoznaja i novih tehnologija znanstvenika i poduzetnika u nove proizvode i usluge.

Na Big Bang Campu ove je godine sudjelovalo 11 timova koji su četiri dana radili na razvoju svojih ideja te polazili edukacije iz poduzetničkih znanja i vještina. Timove su pratili mentori iz Hrvatske i iz inozemstva, među kojima je bio i Edin Kočo, koji je kao mladi znanstvenik postao suosnivač Gideon Brothersa, globalno uspješnog startupa iz područja robotike. Uz Edina Koču, mentori su bili i Audrey Russo iz Pittsburgh Technology Councila te Boris Golob i Neven Tamarut iz Step Ri. Završnog petog dana polaznici su prezentirali svoje unaprijeđene projektne ideje pred četveročlanim žirijem sastavljenim od predstavnika Sveučilišta, poduzetnika i investitora. U programu su sudjelovali polaznici iz cijele Hrvatske, no većina su bili znanstvenici ili studenti Sveučilišta u Rijeci. Prva i treća nagrada su otišle na Tehnički fakultet, dok je drugu nagradu osvojio tim s Medicinskog fakulteta, svi sa Sveučilišta u Rijeci.

Arian Skoki iz pobjedničkog tima komentirao je važnost programa za njega i drugog člana tima, Romana Polića: – Big Bang Camp nam je dao priliku da se odmaknemo od inženjerskog svijeta te si postavimo ključna pitanja u procesu razvoja proizvoda. Mentori su imali izrazito bitnu ulogu jer su svojim savjetima proširili vidike koje smo do tog trenutka imali. Svakako smo svi iz ovoga jako puno naučili, a potvrda je bio i zadnji dan gdje se vidjela ogromna razlika u prezentacijama u odnosu na sam početak kampa.

Olga Cvijanović Peloza, sveučilišna profesorica s Medicinskog fakulteta u Rijeci, s Katedre za anatomiju i članica drugoplasiranog tima, uz doc. dr. sc. Mirnu Petković Didović sa Zavoda za medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju, izjavila je: – Big Bang Camp nam je pružio neprocjenjivo znanje o tome kako ideju razviti u proizvod tj. novu tehnologiju u našem slučaju, koja će naći svoje mjesto na tržištu biomaterijala koji se primjenjuju u dentalnoj medicini. Uz pomoć mentora BB kampa razvili smo svoj poslovni model i vremensku lentu koja uključuje primijenjeno istraživanje, patentiranje novog biomaterijala, publiciranje znanstvenog rada i kreiranje ugovora o licenci. Nakon svega, mogu reći da nas je BB kamp usmjerio na našem putu razvoja patenta, što je neprocjenjivo iskustvo, a ako uspijemo prodati tehnologiju za razvoj novog biomaterijala zainteresiranim tvrtkama, bit će to i „story of our lives“.

Ovo je drugi Big Bang Camp, a ukupno četrnaesti program Step Ri čije je održavanje podržalo Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj. Direktor Step Ri Boris Golob istaknuo je da je u proteklih osam godina Veleposlanstvo SAD u Zagrebu omogućilo stvaranje i provedbu novih programa podrške poduzetništvu, od podrške znanstvenicima i startupima u ranoj fazi razvoja svoje ideje do inovativnih programa osposobljavanja radne snage za tehnološka poduzeća i reindustrijalizaciju društva. Veleposlanstvo SAD-a je uz osiguranje financijskih sredstava i aktivno sudjelovalo u kreiranju programa Step Ri, kao i u dovođenju iznimnih pojedinaca što je u biti neprocjenjivo i čini razliku prema sličnim programima u regiji. Radujemo se nastavku suradnje, pomicanju granica i novim programima u godinama pred nama, rekao je Golob.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }