Biografski film o francuskom istraživaču podmorja, ”Odisej“ na Riječkom zelenom tjednu

Biografski film o francuskom istraživaču podmorja, ”Odisej“ na Riječkom zelenom tjednu

Foto: Tomislav Dijan

Film će se prikazati na trgu Matije Vlačića Flaciusa, znanom kao Čajni trg. Ulaz na projekciju na otvorenom je slobodan, a u slučaju kiše film će se prikazati u Mini Art-kinu.

Rijeka – U utorak, 22. svibnja u 21 sat Art-kino priključuje se Riječkom zelenom tjednu u sklopu kojeg prikazuje zadivljujući film sniman i na hrvatskim otocima Hvaru, Visu i Biševu. „Odisej“ prati avanturistički impuls francuskog oceanografa i vizionara Jacquesa Cousteaua, kao i njegovu tragičnu obiteljsku priču. U glavnim su ulogama Lambert Wilson, Audrey Tautou i Pierre Niney. Film će se prikazati na trgu Matije Vlačića Flaciusa, znanom kao Čajni trg.

Ovaj visokobudžetni vizualni spektakl prikazuje život poznatog francuskog vizionara Jacquesa Cousteaua. Svojim serijalom „The Undersea World of Jacques Cousteau“ 70-ih godina prošlog stoljeća donio je, na tada još neuobičajene male ekrane, čari podmorja. Istraživač morskog dna, redatelj filmova o podmorju i izumitelj, Cousteau je tako postao legendarno ime u Francuskoj, no serija je izazvala i neke kontroverze zbog načina na koji je tretirao podmorni svijet i faunu. Film „Odisej“ donosi i pogled na njegov privatni život, razvijajući turbulentnu obiteljsku priču kroz odnos sa ženom Simone (Audrey Tautou) i dvojicom sinova.

”Odisej“ je nagrađen francuskom nagradom César za najbolji zvuk te je nominiran nagradom Globe de Cristal za najboljeg muškog glumca (Lambert Wilson) i žensku glumicu (Audrey Tautou). Redatelj Jérôme Salle rođen je 1971. u Parizu, a njegov dugometražni film iz 2013., „Zulu,“ izabran je za film svečanog zatvaranja filmskog festivala u Cannesu. Popularni hit film „Turist“ iz 2010. temeljio se na scenariju za njegov film „Anthony Zimmer.“

Ulaz na projekciju na otvorenom je slobodan, a u slučaju kiše film će se prikazati u Mini Art-kinu.

Riječki zeleni tjedan organizira Grad Rijeka od 21. do 26. svibnja s ciljem osvještavanja važnosti zelene infrastrukture, pravilnog gospodarenja otpadom i recikliranja, te uključivanja zajednice u sve aspekte očuvanja okoliša i bio raznolikosti riječke flore i faune.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!