Bivši i sadašnji zaposlenici Rijeke 2020 stali u obranu posrnulog projekta: Tražimo spas Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture!

U želji da zaštitimo pravo na rad i pravo na kulturu tražimo od naših osnivača i donosioca odluka, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture RH da ostanu dosljedni hrabrosti i podršci koju su pokazali prilikom kandidature Rijeke kao Europske prijestolnice kulture i omoguće da se projekt nastavi

Rijeka – Nedavna otpuštanja iz tvrtke Rijeka 2020 u medijima i na društvenim mrežama pokrenula su cijeli niz rasprava i analiza cjelokupnog projekta Rijeka 2020 EPK i načina na koji je on vođen. Brojni kulturni radnici stali su u obranu projekta i njegovog vodstva pokrenuvši potpisivanje kolektivnog pisma podrške. Pismo podrške prenosimo u cijelosti:

– Prije četiri godine Rijeka se počela pripremati za 2020. kao grad nositelj titule Europske prijestolnice kulture. Ta jedinstvena prilika, za Rijeku neponovljiva, slila je u naš grad resurse i stavila fokus na kulturu kao važan segment društva, ali i kao jedan od mogućih pokretača društvenih i ekonomskih promjena.

Toj ideji, u koju je utkano značajno višegodišnje ulaganje s konotacijama daleko širim od financijskog, sada prijeti radikalno gašenje.

U priopćenju od 17.4.2020. Grada Rijeke i TD Rijeka 2020 pod nazivom „Privremena obustava većeg dijela aktivnosti na projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“ javnost je informirana o otpuštanju 59 radnica i radnika te potpuno neizvjesnoj financijskoj i programskoj sudbini cijelog projekta EPK koji je do prije samo nekoliko tjedana proglašavan najznačajnijim projektom hrvatske kulture.

Četiri godine smo, zajedno s preko 1000 partnera, institucija, nezavisnih organizacija, lokalnih zajednica, umjetnica i umjetnika, kulturnih radnika i radnica gradili ovaj projekt. Sada smo dovedeni pred gotov čin. Šokirani smo tako radikalnom odlukom, posebice uzevši u obzir da je upravo RAD jedna od glavnih tema EPK. Šokirana je njome i šira javnost, o čemu posljednjih dana svjedoče deseci javnih istupa koji u širokom rasponu emocija i stavova reagiraju na obustavu aktivnosti a u sumi dokazuju koliko je ovaj projekt u javnoj percepciji važan.

U želji da zaštitimo pravo na rad i pravo na kulturu, mi, trenutačno zaposleni i otpušteni radnici Rijeke 2020 zajedno sa suradnicama i suradnicama projekta EPK, tražimo od naših osnivača i donosioca odluka, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture RH da ostanu dosljedni hrabrosti i podršci koju su pokazali prilikom kandidature Rijeke kao Europske prijestolnice kulture i omoguće da se projekt nastavi. Zahtijevamo od Ministarstva kulture Republike hrvatske, Grada Rijeke i Primorsko goranske županije da odustanu od najavljene “obustave većeg dijela aktivnosti” na kojima su cijeli naš kolektiv i svi naši međunarodni i lokalni suradnici godinama radili, da ne odbace mogućnost prilagodne programa novim okolnostima i da tim činom obrane radna mjesta i angažmane sudionika te pokažu da institut prava na rad i prava na kulturu ne podržavaju samo deklarativno.

Godina 2020. predstavljala je povijesnu šansu za Rijeku, nekadašnji lučki i industrijski grad, da sebe ponovo osmisli slijedeći impulse, inicijative i potrebe svoje kulturne scene i svojih građanki i građana. Trebala je udariti temelje utjelovljenju ideje grada koji je zaslužio drugačiju, svjetliju budućnost, nakon desetljeća bolne tranzicije i turbulencija koje njegovi stanovnici baštine u kolektivnom pamćenju. Radikalno gašenje ovog projekta neizmjerno će utjecati na vjeru da je takva budućnost moguća, ojačanu entuzijazmom koji se gradom proširio nakon svečanog otvorenja EPK godine. Utjecat će na lokalnu kulturno-umjetničku scenu ali i na čitav grad.

Pandemija je donijela radikalne promjene, cijelom svijetu i svakome od nas. Brzina i silina izmijenjene stvarnosti determinirala je i tijek svega što nazivamo kulturom života. Javno-zdravstvena ugroza, sada postaje jasno, ne odnosi se samo na goli život već i na svakodnevicu koju sada moramo iz korijena ponovo osmišljavati.

Solidarnost je u ovim uvjetima neophodna društvena vrijednost. Opet, čini se da je kultura najviše izostavljena iz solidarne redistribucije kriznih sredstava. Opet izgleda da su državne potpore u kulturnom sektoru zakazale. Radno mjesto u kulturi također je radno mjesto, a rad u kulturi također je rad. Rijeka 2020 trebala je, pored svojih zaposlenih, honorirati i preko tisuću sudionika, proizvođača kulturnih programa, tehničara, i drugih često nevidljivih radnika bez kojih se ne može zamisliti realizacija kulturnih događanja – to su sve i radna mjesta, i pojedinačni radni angažmani, ali i oni emotivni, utkani u ovaj grad, u ovu državu i njene kulture. Smatramo da mjera dokidanja većeg dijela aktivnosti na projektu Rijeka 2020 i posljedičnog otpuštanja 59 radnica i radnika te otkazivanja ugovorenih partnerstava i suradnji nije razmjerna cilju koji se njome htio postići.

Uz djelatnike Rijeka2020 da su svoj potpis stavili ili najavili staviti brojni riječki kulturnjaci. Točan popis potpisnika još nije poznat.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!