Bogat program ispunjen gastronomijom i kulturom: U četvrtak počinju Dani slovačke kulture

Program će se održavati u Voloskom, u Rijeci na Gatu Karoline Riječke, Hrvatskoj čitaonici Trsat, Trgu 111. brigade i na lokaciji Oštro Kraljevica.

Rijeka/Volosko – Manifestacija Dani slovačke kulture održat će se u Voloskom, Rijeci i okolici od 30. kolovoza do 1. rujna, povodom obilježavanja državnog praznika Dana Ustava Slovačke Republike i 25. obljetnice Slovačke Republike. Dane slovačke kulture zajednički organiziraju Matica slovačka Rijeka, Savez Slovaka u RH i predstavnica slovačke nacionalne manjine u PGŽ.

Program će započeti u četvrtak, 30. kolovoza u 15.30 sati na Voloskom polaganjem vijenaca uz spomen ploču slovačkom pjesniku i novinaru S.H. Vajanskom i nastaviti se istoga dana u 17 sati u Matici slovačkoj u Rijeci izložbom narodnih nošnja Slovačke. Sat vremena kasnije, u 18 sati, održat će se na Gatu Karoline Riječke bacanje vijenca u more na spomen iseljenim Slovacima uz prigodni govor i kulturni program u kojem će nastupiti MS Rijeka te slovački FS Gelovianka/SR. Svečano otvorenje Dana slovačke kulture održat će se iste večeri u 19.30 sati u Trsatskoj čitaonici, kada će se održati i kazališna predstava amaterskog kazališta MS Radoš „Ja u krčmu ne idem“.

U petak, 31. kolovoza, od 9 do 16 sati trajat će program na Trgu 111. brigade HV u Rijeci, a tijekom tog vremena održat će se svečani mimohod sudionika po Korzu, ponuda slovačkih gastronomskih specijaliteta u pripremi članova MS Rijeka i gostiju iz Hrvatske, Slovačke i Mađarske, prikaz izrade slovačkih specijaliteta od sira, ponuda slovačkih suvenira i reklamnog materijala SR te kulturni program u kojem će sudjelovati FS Bvstričan i Bystrinka, FS Dubravček, SS Mužaci Moravia, Gelovianka, puhački orkestar Sebehleby iz Slovačke te FS Zeleni veniec i FS Borovenka iz Mađarske.

Posljednjeg dana manifestacije, u subotu 1. rujna, program će se od 16 do 18 sati održati u Auto kampu Oštro u Kraljevici. Posjetitelje očekuje kulturni program te gastro ponuda slovačkih specijaliteta MS Rijeka i gostiju iz Slovačke i Mađarske.

Pokrovitelji manifestacije su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Matica Slovenská SR, Savez Slovaka u RH, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i predstavnica slovačke nacionalne manjine u PGŽ.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!