Boras Mandić: Sustav upravljanja u županiji je izrazito centraliziran i to treba mijenjati

Iva Rinčić predložila je da se u Primorsko-goranskoj županiji uvede biranje članova školskih odbora na temelju javnih natječaja, kako se to, ističe, čini u Puli, Zagrebu ili Splitu

Rijeka – Predsjednik primorsko-goranske Županijske skupštine Marko Boras Mandić i nezavisna županijska vijećnica Iva Rinčić na današnjoj konferenciji za medije istaknuli su kako je sustav upravljanja u PGŽ centraliziran te da bi  se upravna vijeća i školski odbori trebali birati javnim pozivom.

Kako prenosi Nacional, Marko Boras Mandić da jedna osoba – župan odlučuje o imenovanju stotina ljudi u raznim upravljačkim strukturama upravnih vijeća, nadzornim i školskim odborima. -Neki put se i država doima manje centralizirana od sustava u Primorsko-goranskoj županiji pa bi decentralizacija trebala krenuti od odnosa županije prema gradovima i općinama, rekao je.

Primjer su mu, navodi dalje Nacional, upravljanje lučkim upravama koje se vodi iz Rijeke postavljanjem kadrova iz toga grada na Krk ili Lošinj. -Predložili smo da osnivač od ukupno tri člana pojedine lučke uprave, jednog člana imenuje na prijedlog grada ili općine s područja djelovanja te lučke uprave. U praksi bi to značilo da bi Krk, Opatija, Crikvenica, Cres i ostale jedinice lokalne samouprave bile u mogućnosti predložiti osobu koja bi aktivno kroz rad u upravnom vijeću mogla zastupati interese građana tog područja, istaknuo je Boras Mandić.

Iva Rinčić predložila je da se u Primorsko-goranskoj županiji uvede biranje članova školskih odbora na temelju javnih natječaja, kako se to, ističe, čini u Puli, Zagrebu ili Splitu. -Tako bi se uključivale zainteresirane i motivirane osobe, a izbjeglo bi se isključivo stranačko kadroviranje, kazala je Rinčić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }