Briše se 8551 plovilo zbog neplaćanja obaveza, provjerite popis

Brodice i jahte se brišu iz registra zbog neplaćanja naknada za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja dvije godine uzastopno

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i ove će godine provesti postupak brisanja jahti i brodica po službenoj dužnosti, i to 15. prosinca 2021. godine. Naime, postupak brisanja jahti i brodica od strane lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija po službenoj dužnosti, u slučajevima neplaćanja naknada za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja, dvije godine uzastopno, omogućen je izmjenama Pomorskog zakonika. Iz upisnika brodova izbrisat će se 8551 brodica i jahti.

Na internetskoj stranici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, na elektroničkoj oglasnoj ploči upisnika brodova ( https://mmpi.gov.hr/aktualno/pomorske-informacije/elektronicka-oglasna-ploca-upisnika-brodova-22581/22581 ) objavljen je popis imena i/ili oznaka svih jahti i brodica upisanih u postojeći upisnik za koje ovo Ministarstvo nema evidentiranu uplatu za 2019. i 2020. godinu.

Početni popis objavljen je u kolovozu ove godine i uredno ažuriran na tjednoj bazi prema zaprimanju uplata. S obzirom na određeni broj uplata, a koje nisu plaćene prema zadanim podacima za plaćanje naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja, postoji mogućnost da će se i za takve jahte i brodice provesti postupak brisanja po službenoj dužnosti. U takvoj situaciji potrebno je dostaviti dokaz o plaćanju kako bi se utvrdila i provela uplata te poništilo rješenje o brisanju po službenoj dužnosti. Ukoliko vlasnik podnese zahtjev za upis tako brisane jahte ili brodice, mora proći proceduru prvog upisa koji uključuje i obavljanje tehničkog pregleda. Jahte i brodice koje imaju evidentirane hipoteke i založna prava brisat će se protekom tri mjeseca od dostavljene obavijesti prema vjerovnicima koje su im već i upućene.

Provjerite nalazi li se vaša barka ili brodica na popisu za brisanje.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }