Brza reakcija sudačke komisije HNS-a – Pajač i Jović suspendirani do kraja sezone

Glavni sudac utakmice Igor Pajač katastrofalnim je suđenjem od samog početka praktički uništio vrlo dobru nogometnu predstavu, te je svojim lošim odlukama direktno utjecao na tenzije u i oko terena koje su se nakon završetka utakmice transformirale u fizički obračun i prepucavanje po medijima i društvenim mrežama

Rijeka – Komisija nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a nakon analizirala je suđenje u nedjeljnom polufinalu Kupa u kojem je Rijeka rezultatom 3:2 pobijedila Osijek i plasirala se u finale protiv Lokomotive. Glavni sudac utakmice Igor Pajač katastrofalnim je suđenjem od samog početka praktički uništio vrlo dobru nogometnu predstavu, te je svojim lošim odlukama direktno utjecao na tenzije u i oko terena koje su se nakon završetka utakmice transformirale u nasilje i prepucavanje po medijima i društvenim mrežama. Osim Pajača sankcioniran će biti i Fran Jović koji je na spomenutoj utakmici bio u svojstvu suca u VAR sobi.

Analizom suđenja Komisija je svoju odluku donijela na osnovu tri ključne pogreške:

  1. 4′ – Sudac utakmice je propustio uočiti grubi prekršaj slijedom čega je sukladno PNI valjalo isključiti igrača br. 22 Osijeka. U istoj situaciji pomoćni video sudac (VAR) pogrešno nije intervenirao i nije preporučio sucu utakmice „pregled snimke na terenu za igru“ budući je riječ o „jasnoj i očiglednoj pogrešci“ („izravni crveni karton“).
  2. 56′ – Sudac utakmice je pogrešno procijenio start igrača Osijeka br. 5 kao prekršaj koji se kažnjava „opomenom“. Budući je tom igraču to bila druga opomena, sudac utakmice ga je isključio. Glede VAR tehnologije, KNS IO HNS daje pojašnjenje kako se u ovoj situaciji VAR sukladno Protokolu VAR ne smije uključiti, slijedom čega VAR u ovoj konkretnoj situaciji nije pogriješio.
  3. 70′ – Sudac utakmice je unutar kaznenog prostora Osijeka pogrešno procijenio fizički kontakt između braniča Osijeka i napadača Rijeke te je dosudio kazneni udarac za Rijeku.

Analizom komunikacije između prostorija za VAR (VOR) i suca utakmice, KNS IO HNS stava je kako se s obzirom na razloge koje je sudac utakmice naveo VAR-u za dosuđivanje kaznenog udarca (uporaba lakta) te sadržaja audio-vizualne snimke koju je VAR pregledavao, trebalo pokrenuti Protokol VAR i predložiti sucu utakmice „pregled snimke na terenu za igru“. Slijedom iznesenog KNS IO HNS smatra kako je VAR i u ovoj situaciji pogriješio.

Na kraju analize suđenja Komisija je donijela sljedeću odluku:

– Uzimajući u obzir ozbiljnost i broj pogrešaka te posljedice koje se reflektiraju na natjecanje u pitanju, KNS IO HNS odlučila je suca utakmice Igora Pajača i pomoćnog video suca (VAR) Frana Jovića uslijed očitog pomanjkanja forme ne koristiti do završetka natjecateljske sezone 2019./2020. Isto tako, i prvi pomoćni sudac Ivica Modrić, s utakmice u pitanju, kažnjen je s četiri utakmice nesuđenja

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!