Burić Obersnela nazvao najgorim gradonačelnikom i najavio kaznenu prijavu zbog “mešetarenja” zemljištem na Preluku @ Rijeka

Hrvoje Burić kazao je kako bi Grad Rijeka već mogao biti vlasnikom vrijednog terena na Preluku da je umjesto ugovora o najmu sklopio ugovor o leasingu. Ovako, smatra Burić, lokalna samouprava ostala je i bez terena i bez novca.

Rijeka – Gubitak zemljišta na Preluku, koje je nazvao jednim od najvrijednijih zemljišta u Rijeci motiviralo je vijećnika Bure Hrvoja Burića da Vojka Obersnela na današnjoj konferenciji za novinare nazove najgorim gradonačelnikom u povijesti Rijeke.

>> Preluk u privatnim rukama – Raiffeisen Consulting prodao posjed koji je “čuvao” za Grad

– Stariji stanovnici pamte da je pred puno godina taj prostor predviđen za gradnju velikog poslovno-turističkog kompleksa koji je trebao povezati Opatiju i Rijeku. Još je dobio na težini otkako je Rijeka, političkom odlukom, smanjena na 44 kvadratna kilometra i nema mogućnost teritorijalnog širenja, kazao je Burić, dodavši da je neshvatljivo da je tako vrijedna nekretnina od 60 tisuća metara kvadratnih prodana za samo 50 eura po „kvadratu“.

Burić je najavio i podnošenje kaznene prijave protiv Vojka Obersnela.

– Ukoliko u dogledno vrijeme nitko od institucija koje ne rade svoj posao ne reagiraju na ovu očitu pljačku, u vlastito ime pokrenut ću postupak protiv gradonačelnika Rijeke i podnijeti prijavu Državnom odvjetnišvu. Ugovorom o najmu koji je Grad potpisao 2006. godine obvezao se plaćati 250 tisuća eura godišnje za najam terena. Da je umjesto toga potpisao ugovor o leasingu, već bi sada, odnosno istekom razdoblja ugovora od 15 godina, mogao postati vlasnikom tog zemljišta. Raiffeisen Consulting je praktički besplatno dobio to zemljište, s obzirom da je od ugovora s gradom mogao isplatiti trošak od 2,5 milijuna eura koliko je platio taj teren. Ipak, vrlo je čudno da su pristali prodati to zemljište za samo 50 eura po kvadratu, jer sam siguran da se cijena kreće od 500 eura naviše. Stoga pozivam Raiffeisen Consulting da pokaže procjenu vještaka o vrijednosti tog zemljišta, rekao je Burić.

Kazao je i kako nije točno ono što je tvrdio gradonačelnik Obersnel, a što je stajalo i u izvještajima revizije – da će se kod prodaje zemljišta od investitora naplatiti i trošak koji je grad uložio u najam.

– U ugovoru stoji upravo suprotno, jer u njemu piše da će se kupcu, gospodinu Grgicu, prenijeti i pravo na nedospjele obveze Grada Rijeke po ugovoru o najmu. Vrlo je jasno da je Grad izgubio sav nvaoc koji je platio i da će ga morati plaćati do 2021. godine i da će ga plaćati g. Grgicu. Gotovo 20 milijuna kuna, a za isti novac je mogao kupiti to zemljište. No, gradonačelniku Obersnelu nisu bitni interesi i dobrobit građana, nego mu je bitno mešetariti terenima, zaključio je Burić.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!