Cabaret Sacco e Vanzeti u Zajcu – Red suza, red smijeha kroz jezik cabareta

Predstava čiju režiju potpisuje Gianpiero Borgia donosi, mnogima poznatu, priču dvojice emigranata: Nicole Sacca i Bartolomea Vanzettija – modernih heroja, osuđenih na smrt zbog zločina kojeg nisu počinili, a nakon politiziranog procesa koji je postao paradigmom suštinske nepravde.

Rijeka – Riječka premijera predstave “Cabaret Sacco e Vanzetti” Michelea Santerama, nastale u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca i Teatra dei Borgia iz talijanske Barlette, na programu je u utorak, 5. studenoga, s početkom u 19.30 sati.

U vrijeme kada su migracije, rasne predrasude, pravda i pravo vrlo aktualne teme, Talijanska drama i Teatro dei Borgia odlučili su posvetiti se upravo njima. Predstava čiju režiju potpisuje Gianpiero Borgia donosi, mnogima poznatu, priču dvojice emigranata: Nicole Sacca i Bartolomea Vanzettija – modernih heroja, osuđenih na smrt zbog zločina kojeg nisu počinili, a nakon politiziranog procesa koji je postao paradigmom suštinske nepravde. Duge godine u zatočeništvu od dvojice potpuno različitih ljudi stvorile su iskrene prijatelje.

Usamljeni dvojac, kojeg glume Raffaele Braia i Valerio Tambone, priča o sukobima, prijateljstvu i sedam zatvorskih godina. Njihova borba za pravdu iznesena je, slično kao ranije u predstavi „Cabaret D’Annunzio“, kroz specifičan kazališni žanr  – a capella pjevanje, skečeve, pripovijedanje i ples. Cabaret, kakvog afirmira ova predstava, u svojoj suštini njeguje tri elementa: commediju brillante odnosno vodvilj, brehtijanski teatar i povijesnu priču.

Cabaret nonšalantno klizi između raznih žanrova, generirajući eksplozivan spoj koji zabavlja, potiče na razmišljanje, poučava i iznenađuje u velikom nemogućem i vječnom stremljenju teatra: promijeniti – ako ne tijek – bar interpretaciju povijesti. Glazbu potpisuju Papaceccio MMC i Roberta Carrieri, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, a scenografiju Vincenzo Mascoli.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!