ERSTE AD

Centrom Rijeke će zamirisati hrana 20 svjetskih kuhinja – Voditeljica gastro programa Porto Etno je Srđana Jevtić

Voditeljica gastronomskog programa je masterchefica Srđana Jevtić dok će hranu na festivalu pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i Primorsko-goranske županije te Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta.

Rijeka  – U Rijeci će se od 6. do 8. rujna 2019. na tri različite lokacije (Trg 128 brigade/Trg riječke rezolucije, HNK Ivana pl. Zajca i riječka placa) održati treći Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, koji će ugostiti glazbena imena poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove, a posjetitelji će moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja.

Voditeljica gastronomskog programa je masterchefica Srđana Jevtić dok će hranu na festivalu pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i Primorsko-goranske županije te Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije, Češke i mnogih drugih. Romska šnicla, bosanski lonac, Pancit Palabok – filipinski rezanci s kozicama, nonin jačmik, turli tava, baklava, bamije, indijski Shahi Paneer, Coo-Coo jelo karakteristično za karibsko podneblje, slovačke njokice s kajmakom i prženom pancetom ili prave talijanske lazanje koje će pripremiti Zajednica Talijana Rijeka samo su neka od brojnih jela koje će posjetitelji moći kušati na Porto Etnu – festivalu svjetske glazbe i gastronomije.

Multikulturalnom duhu Luke različitosti pridružuju se i riječki ugostitelji, koji pozivaju sve na uživanje i otkrivanje novih mirisa i okusa. Posebno izdanje manifestacije Ri gastro, posvećene promoviranju gastronomskih tradicija i kultura zemalja čije manjine žive u riječkom kraju, koju organiziraju Europska prijestolnica kulture i riječki ugostitelji, uvod je u Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije. Riječki ugostitelji u svojim će restoranima i konobama od 2. do 8. rujna pripremati jela po autohtonim recepturama stanovnika riječkog kraja, porijeklom iz raznih dijelova Europe i svijeta.

Ulaz na gastronomski dio festivala je slobodan, a posjetitelji će degustacijske porcije tradicionalne hrane moći kušati po cijeni od 10 kuna.
U petak 6. rujna nacionalne manjine kuhat će na Trgu 128. brigade HV od 18 do 21 sat, a u 19 i 30 sati proglasit će se dobitnike nagrada u Natječaju za najbolji zaboravljeni kuharski recept koji žiriraju chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić.
U subotu 7. rujna nacionalne manjine kuhat će kao i prvoga dana na Trgu 128. brigade HV od 12 do 17 sati.
POP UP gastro, glazbeni i cirkuski program na centralnoj riječkoj tržnici i u Kazališnom parku održat će se u nedjelju 8. rujna od 10 do 14 sati.  Za posjetitelje će kuhati chefica Srđana Jevtić, a za izvrsni glazbeni program zaduženi su JeboTon ansambl i EtnoRom.
U programu sudjeluju Zajednica Talijana Rijeka, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” – Pododbor Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ, Zajednica Albanaca otoka Krka, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Češka Beseda Rijeka, Slovenski dom – KPD “Bazovica”, Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, expats Rijeka – Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini, Sjedinjene Američke Države i Ri gastro.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }